BiH

Sarajevo – Radnici Hidrogradnje stupili u generalni štrajk

Sindikat Hidrogradnje započeo je jutros generalni štrajk ispred poslovne zgrade Direkcije Hidrogradnje u Sarajevu, koja je inače na prodaji metodom neposredne pogodbe, a čijom bi prodajom bila izmirena sredstva za uplatu oko 14 miliona KM za uvezivanje staža radnika.

No image - Haber.ba


Radnici Hidrogradnje d.d. Sarajevo (Foto: arhiva)

Sindikat zahtijeva uplatu svih doprinosa (PIO, poreza na plaće i svih drugih doprinosa koje poslodavac nije izmirio prema radnicima), te da nema iseljenja zgrade Direkcije bez izmirenja svih doprinosa uposlenicima Hidrogradnje.

Sindikat u svojim zahtjevima koje je uputio Vladi FBiH i resornom ministarstvu energije, rudarstva i industrije traži i smjenu Nadzornog odbora te cjelokupne Uprave kompanije.

Predsjednik Sindikata Redžep Tufekčić je, kako su prenijeli mediji, kazao da su se odlučili na taj potez nakon što su uprava i Nadzorni odbor firme naredili iseljenje radnika u poslovne objekte u Briješću.

Oni također traže garanciju od Uprave da će novac od prodaje zgrade ići na isplate PIO doprinosa, zdravstvenog osiguranja, poreza na plaću, te svih drugih doprinosa koje poslodavac nije izmirio prema radnicima.

(fena)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh