BiH

Franjevci iz cijelog svijeta posjetili Srebrenicu i Potočare

Delegacija franjevačkog reda iz Sjedinjenih Američkih Država, Konga, Singapura, Indije i Italije posjetila je bosanskohercegovačku općinu Srebrenica.

Franjevci iz cijelog svijeta posjetili Srebrenicu i Potočare - Fena.ba

Član Hercegovačke franjevačke provincije i član Međunarodne komisije za dijalog na nivou franjevačkog reda u svijetu, fra Iko Skoko, rekao je da franjevački red djeluje u 110 država i ima približno 15.000 članova, koji se zalažu za dijalog, piše “Fena”…

“Smisao Komisije jest da promoviše dijalog u svijetu i da potiče sve fratre širom svijeta, koji se zalažu za pomirenje među ljudima i dijalog među ljudima i njihovim kulturama, među vjerama. Prošle godine imali smo sastanak u Rimu, a ove godine sam tražio da to bude u Bosni i Hercegovini, da drugi vide kako mi ovdje živimo”, istakao je Skoko…

Franjevci iz cijelog svijeta tokom posjete Bosni i Hercegovini obišli su dvije provincije, a danas su posjetili Memorijalni centar Potočari.

Upravnik Župe Srca Isusova Zvornik, Bratunac i Srebrenica, fra Joso Oršolić, rekao je da su na sastanku održanom u kabinetu načelnika Općine Srebrenica Mladena Grujičića predložili da se uredi katoličko groblje u Srebrenici.

“Jedan dio gradskog groblja bio bi rezervisan za katolike, a drugi za pravoslavne vjernike. Naša želja je da franjevci imaju svoju ulicu u Srebrenici, jer njihovi korijeni su potekli iz Srebrenice. Očekujemo da će u Srebrenici biti rekonstruirana franjevačka crkva, koja je zapaljena u 17. stoljeću, te da će to biti mjesto okupljanja svih ljudi dobre volje. Konačno je vrijeme da započnemo duhovnu i materijalnu obnovu”, rekao je Oršolić.

Stručni saradnik u Općini Srebrenica Senad Subašić kazao je da je na sastanku bilo govora o uređenju gradskog groblja u Srebrenici.

“Pruža se ruka saradnje u svakom pogledu, a to govori da Srebrenica dobija nove dimenzije, nove mogućnosti. Mislim da franjevci zaslužuju i da jedan dio grada dobije ulicu Bosne srebrene”, kazao je Subašić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh