BiH

Prošli kroz pakao – Kako su Slovenci prevarili radnike iz Cazinske krajine! (VIDEO)

Slovenačka televizija nedavno je emitovala šokantni video prilog o radnicima iz Bosne i Hercegovine, od kojih je najviše iz Cazinske krajine koji su bili žrtve prevare slovenačkih poslodavaca.

No image - Haber.ba


Smještaj bh. radnika u Sloveniji (Foto: Screenshot)

U video prilogu se mogu pogledati šokantne ispovijesti radnika, koje su prevarili slovenački poslodavci, koji su radili po 14 ili 17 sati za samo 200 eura i pogledati jezivi prizori neuslovnih smještaja u kojima su boravili radnici.

“Otišao sam da radim, da donesem novac, ali posla nije bilo, sa jednim eurom sam se vraćao svom djetetu. Samo jedno kinder jaje sam mu donio. Radili smo po 10, 12 čak 14 sati, pa čak i za vikend”, priča Mirzet Begić nekadašnji radnik preduzeća Prenova.

Njegov sugrađanin Dino Kljajić nekadašnji radnik slovenačkog Vegrada čija se direktorka Hilda Tovšak nalazi iza rešetaka, kaže da se odlučio da ode u Sloveniju nakon razgovora sa komšijama, koji su penzioneri, a koji su nekada radili u “deželi”.

“Nadao sam se da će iz toga nešto biti, jer je to u pitanju Slovenija koja je u Evropskoj uniji, ali nije bilo ništa iz toga. Radio sam po 230, 250 a u Laškom čak 270 sati mjesečno. Dva puta sam bio na betonažama koje su trajale 24 sata. Jesmo se bunili, ali ti oni smanje platu. Krajem 2008. godine počeli su da smanjuju plate, izmišljaju neke uslove, nisi znao kad šta dobiješ”, kaže Dino Kljaić nekadašnji radnik Vegrada.

Drugi radnici koji su insistirali na anonimnosti govorili su da su na mjesec dobijali do 200 eura sa kojima su morali da izdržavaju brojnu porodicu. Oni kažu da su radili kao konji, a živjeli kao miševi sa bubašvabama i hranili se kao psi.

Slovenački novinari otkrili su da su radnicima poslodavci uzimali prvo 30 eura za stanovanje, a zatim 50 pa čak i 70 eura. Cijene smještaja u barakame se kreću od 120-130 eura bez kupatila i toaleta.

Video možete pogledati na ovom linku.

(cazin.net)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh