BiH

Depresija uzima sve više maha – Svaki treći dan jedno samoubistvo u BiH

Prema zvaničnim statističkim podacima, u Bosni i Hercegovini svaki treći dan jedna osoba sebi oduzme život, a ono što posebno šokira javnost jesu brutalna i bizarna samoubistva. Uzroke ovakvog stanja stručnjaci vide u sve težoj ekonomskoj situaciji, besperspektivnosti i nezaposlenosti, javlja Radio Slobodna Evropa.

No image - Haber.ba


Samoubistvo (Foto: ilustracija)

Sociolog Srđan Vukadinović kao glavni generator pogoršane slike mentalnog zdravlja u BiH vidi posttranziciono društvo sa urušenim sistemom vrijednosti.

– Mnogo je problema s kojima čovjek u današnjem bosansko-hercegovačkom društvu ne može da izađe na kraj… Slijedi stres, pa onda otuđenost koja je praćena nezaposlenošću, bezperspektivnošću, prije svega mladih ljudi – navodi Vukadinović.

Psihijatri objašnjavaju da su samoubistva manifestacija bolesti, prije svega depresije, a čest oblik mentalnih oboljenja je posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) kod velikog broja boračke populacije.

Predsjednik Organizacije boraca i civila sa postraumatskim stresnim poremećajem Republike Srpske, Dragan Šajić, ističe da se velik broj osoba sa ovim problemom rijetko odlučuje na liječenje.

– Okolina, sredina je glavni problem. Mi još imamo shvatanja da je to sramota, umjesto da odlazak kod psihologa ili psihijatra bude kao odlazak kod zubara. U stvari, možda je i gore kod zubara, ali, eto, mi još tako razmišljamo – kaže Šajić.

Depresija i postraumatski stresni poremećaj pogađa češće starije, osobe između 40 i 60 godina. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da od ovih poremećaja nisu pošteđeni ni mladi.

Tako je, ilustruje RSE, prije nekoliko godina u jednoj sarajevskoj osnovnoj školi kod jednog dječaka dijagnostikovan transgeneracijski prenos ovog poremećaja sa oca na dijete.

Nevladine organizacije upozoravaju da su osobe sa mentalnim poteškoćama često diskriminisane i stigmatizirane od drugih članova društva, a često su i u medijima predstavljeni u negativnom smislu. Depresija uzima sve više maha i u svijetu. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, 2020. postaće druga najčešća bolest na globalnom nivou.

(nezavisne)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh