BiH

Hadžiahmetović – Građani BiH ostaju taoci odsustva dogovora političkih lidera

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Azra Hadžiahmetović ocijenila je danas žalosnom činjenicu da u Briselu nije postignut dogovor i da će zbog toga BiH biti sankcionirana umanjenjem sredstava iz IPA-fondova, te da građani BiH i dalje ostaju taoci takvih događanja i odsustva odgovornosti ključnih političkih lidera koji su ih doveli u takvu poziciju.

No image - Haber.ba


Azra Hadžiahmetović (Foto: Oslobodjenje)

– Nažalost, svjedoci smo da se ionako skromna sredstva, koja BiH koristi u funkciji podrške ekonomskim i socijalnim reformama, reduciraju kako je to u četvrtak najavljeno – kazala je Hadžiahmetović u izjavi za Fenu, komentirajući upit u vezi sa sastankom političkih lidera BiH sa zvaničnicima Evropske unije u Briselu.

Pojašnjava da se radi o sredstvima koja Evropska komisija (EC) odobrava zemljama u predpristupanju kao podršku reformama koje zemlja treba da provede u kontekstu evropskog puta.

– Pritom treba naglasiti da sve reforme imaju svoju cijenu, te da zbog toga Evropska komisija odobrava sredstva u smislu podrške zemljama koje nemaju dovoljno domaćih izvora za tu svrhu – precizira Hadžiahmetović, dovodeći to u kontekst teške ekonomske situacije u BiH.

Nadalje, navodi da bi sredstva iz IPA-fondova puno značila, kako za same reforme na evropskom putu, tako i za poboljšanje životnog standarda građana.

– Dakle, najvjerovatnije ćemo ostati bez takvih mogućnosti i to upravo zahvaljujući, ne strancima, nego onima koji su dužni u BiH da vode računa o njenim građanima – kazala je Hadžiahmetović, konstatirajući da će takav razvoj situacije BiH udaljiti od evropskih integracija i drugih zemalja iz okruženja koje idu ubrzano prema tim integracijama.

Podsjetimo, nakon što lideri iz BiH na sastanku u Briselu u četvrtak nisu usaglasiti model implementacije presude u predmetu “Sejdić-Finci” te pitanja koja blokiraju evropski put BiH, Evropska komisija pokrenula je proces da se suspendira oko 50 posto sredstava iz IPA-fondova za BiH, a što iznosi gotovo 47 miliona eura.

(fena)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh