BiH

TIKA do danas u Bosni i Hercegovini realizovala preko 850 projekata

Turska agencija za međunarodnu saradnju i kordinaciju (TIKA), koja u Bosni i Hercegovini djeluje od perioda agresije na ovu zemlju, u posljednjih više od dvije decenije realizovala je više od 850 projekata na poljima obrazovanja, zdravstva, kulture, poljoprivrede, stočarstva, zaštiti historijskih spomenika, ali i drugim oblastima, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

Vodeći se vizijom da doprinese razvoju BiH, TIKA kroz svoje projekte pruža podršku narodima BiH bez pravljenja razlike na vjersku ili etničku pripadnost, čime pruža značajan doprinos i kada je riječ o borbi protiv nezaposlenosti u ovoj zemlji.

Pored projekta iz različitih oblasti kojih je tokom 2017. godine bilo oko 60, u projektima TIKA-e na prostoru BiH posebno mjesto zauzima i restauracija kulturno-historijskih spomenika.

Koordinator TIKA-e u BiH Omer Faruk Alimci je, u razgovoru s novinarom AA, istakao kako TIKA ima cilj da realizira projekte koji su prvenstveno potreba naroda i države BiH.

“Naravno, naš fokus je uvijek bio na projektima koji se tiču razvoja ove zemlje. Dakle, prioritet su nam projekti kojim ćemo pomoći ljudima. Do sada je realizirano više od 850 projekata”, rekao je Alimci.

Govoreći o najznačajnim projektima u 2017. godini, Alimci je rekao kako je to izgradnja Careve džamije u Foči, koju su srpske vlasti zapalile i minirale joj munaru u aprilu 1992. godine.

Projekti u oblasti poljoprivrede i stočarstva

Alimci dodaje kako je TIKA u prošloj godini bila aktivna kroz projekte iz oblasti poljoprivrede i stočarstva, te kako je za ukupno 20 porodica podijeljeno 420 ovaca, 80 porodica je dobilo plastenike, te još 105 porodica je dobilo 6.000 sadnica oraha.

Istakao je da će ovi infrastruktuni projekti u oblasti poljoprivrede i stočarstva biti praćeni i u budućnosti, te kako je cilj TIKA-e da na ovaj način pomogne BiH koja ima veliki broblem s nezaposlenošću.

Podsjetio je također kako je TIKA bila aktivna i u periodu masovnih poplava koje su pogodile regiju 2014. godine, te da je do danas TIKA donirala sredstva ili obnovila najmanje 550 stambenih objekata.

Dodao je kako je TIKA realizirala i razne projekte u oblasti sporta, te je tako finansirala izgradnju sportskih centara u Bužimu, Gornjem Vakufu i Donjem Vakufu. Rekao je kako su slični projekti planirani i u ovoj godini.

U 2017. godini TIKA je finansirala i izgradnju modernog kulturnog centra u Trebinju, a u narednom periodu trebala bi biti završena i izgradnja kulturnog centra u Olovu.

Alimci je dodao kako će TIKA u narednom periodu raditi i restauraciju Koski Mehmed-pašine i Ćejvan Ćehajine džamije u Mostaru, Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, te Sultanahmedove džamije u Bugojnu. U narednih nekoliko mjeseci će biti obavljena i restauracija zgrade ženskog dijela Gazi Husrev-begove medrese.

Restauracija mosta Mehmed-paše Sokolovića pri kraju

Na kraju se osvrnuo i na projekat restauracije mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, gdje se radovi privode kraju. TIKA je inače za restauraciju mosta u Višegradu izdvojila nešto više od pet miliona eura, a Alimci je istakao kako je plan da se restaurirani most svečano otvori u ovoj godini.

“Nastojimo odgovoriti na sve ono što od nas traže država i narod BIH”, zaključio je Alimci na kraju razgovora.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh