BiH

CiK BiH se oglasio o navodnom nestanku glasačkih listića

Posljednjih dana u javnosti se pojavila informacija kako je u proteklih 10 godina iz skladišta Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine nestalo više od 35 tona glasačkih listića.

Glasacki listići u BiH - Facebook

Preračunato u izborni materijal, od nestalog papira moglo se odštampati najmanje pola miliona glasačkih listića.

Probleme sa nestankom papira, od kojih su se proteklih godina štampali glasački listići, utvrdili su i državni revizori…

Ove tvrdnje su iz Centralne izborne komisije BiH odbacili, te su se oglasili saopštenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti:

“Portal koji je plasirao takve informacije nije zasnovao svoje tvrdnje na zvaničnom dokumentu Centralne izborne komisije BiH, odnosno Izvještaju komisije o stanju u Skladištu Centralne izborne komisije BiH broj 07-2-50-2-164-8/14 koji je jednoglasno usvojen na 18. sjednici Centralne izborne komisije BiH održanoj 24.04.2014. godine.

Utvrđivanje činjenjeničnog stanja u Skladištu CIK BiH je provedeno na zahtjev upravo Centralne izborne komisije BiH a zbog preseljenja skladišta na drugu lokaciju.

U vezi sa lažnom pričom o “nestanku više od 35 tona glasačkih listića”, u medijima su zlonamjerno izvučeni iz konteksta i plasirani samo pojedini djelovi Izvještaja o izvšenoj reviziji Centralne izborne komisije BiH za 2016. godinu kojeg je objavio Ured za reviziju Institucija BiH bez navođenja konačnog mišljenja revizora. Navedeni Izvještaj je dostupan pod linkom:

http://www.revizija.gov.ba/revizioni_izvjestaji/finansijska_revizija/Izvjestaji_2016/?id=5509

U interesu istinitog informiranja javnosti, ističemo da se u revizorskom izvještaju pored ostalog navodi: “Prema našem mišljenju, finansijski izvještaji Komisije prikazuju fer i istinito, u svim materijalnim aspektima, stanje imovine, obaveza i izvora sredstava na 31.12.2016. godine i izvršenje budžeta za godinu koja se završava na navedeni datum, u skladu sa prihvaćenim okvirom finansijskog izvještavanja.”, kao i “Prema našem mišljenju, aktivnosti, finansijske transakcije i informacije prikazane u finansijskim izvještajima Komisije za 2016. godinu u skladu su, u svim materijalnim aspektima, sa zakonima i drugim propisima kojima su regulisane.”.

Takođe, podsjećamo javnost da su svi dosadašnji detaljni izvještaji o provođenju zakona u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, da su svi dosadašnji izvještaji o izvršenoj reviziji Centralne izborne komisije BiH pozitivni, te da je rad Centralne izborne komisije BiH kontinuirano podložan provjerama nadležnih državnih organa.

Dakle, sve evidencije u Skladištu CIK BiH su uredno vođene i vode se. Plasirana je laž o nestanku više od 35 tona glasačkih listića, i to je samo jedna u nizu laži plasiranih u posljednje vrijeme na štetu Centralne izborne komisije BiH”, navodi se u saopštenju Centralne izborne komisije BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh