BiH

BiH poput Čehoslovačke – OHR: Visoki predstavnik nikada nije zagovarao podjelu BiH

Visoki predstavnik Valentin Inzko zvanično demantuje izjave koje su mu pripisane u članku objavljenom u današnjem izdanju Oslobođenja pod naslovom „Ambasadori nam predlažu sudbinu Čehoslovačke“, saopšteno je iz OHR-a.

No image - Haber.ba


Ured OHR-a u BiH (Foto: Arhiva)

Između ostalog, navedeno je da je visoki predstavnik izjavio da neki predstavnici Vijeća za provedbu mira smatraju „da je najbolje rješenje za BiH da bude podijeljena kao Čehoslovačka”.

“Ti navodi nisu tačni i visoki predstavnik nikada nije dao takvu izjavu. Ni visoki predstavnik niti ijedan od predstavnika koji učestvuju na sastancima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira nikada nisu zagovarali podjelu Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju.

Naprotiv, visoki predstavnik i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira dosljedno naglašavaju svoju nedvosmislenu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine i uvijek oštro osuđuju napore i izjave kojima se poziva na podjele i dovodi u pitanje teritorijalni integritet zemlje.

Tokom nekoliko sastanaka, visoki predstavnik je roditeljima rekao da iskreni dijalog između svih aktera nema alternativu, kako bi se što hitnije postiglo pravično rješenje koje će djecu vratiti u njihove učionice.

“Pozdravljajući proaktivni angažman OSCE-a i drugih predstavnika međunarodne zajednice, visoki predstavnik je takođe pozvao roditelje da sudjeluju u dijalogu s Ministarstvom prosvjete Republike Srpske, bez obzira koliko to bilo teško, u najboljem interesu djece”, saopšteno je.

(srna)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh