BiH

Ministar prosvjete RS – Mutabdžija: Nacionalna grupa predmeta neće biti uvedena u školu u Vrbanjcima

Ministar prosvjete bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Goran Mutabdžija potvrdio je da u Područnoj osnovnoj školi "Sveti Sava" u Vrbanjcima, opština Kotor-Varoš, postoje uslovi iz međuentitetskog privremenog sporazuma za uvođenje u nastavni program grupe nacionalnih predmeta, ali da do toga neće doći.

No image - Haber.ba


Goran Mutabdžija (Foto: Srna)

“Ministarstvo prosvjete RS-a vidi privremeni sporazum među entitetima o uvođenju grupe nacionalnih predmeta za bošnjačke i hrvatske učenike u RS-u, odnosno srpske nacionalnosti u Federaciji BiH, kao oblik segregacije učenika i mi ne želimo da to podupiremo”, izjavio je Mutabdžija jučer u Banjoj Luci.

Odgovarajući na poslaničko pitanje potpredsjednika Narodne skupštine RS-a Ramiza Salkića o broju učenika u RS-u koji od početka ove školske godine ne pohađaju nastavu i načinu kako ovaj problem misli riješiti, Mutabdžija je izbjegao konkretan odgovor.

Za učenike iz Konjević Polja kazao je da se nastava za grupu nacionalnih predmeta održava od šestog do devetog razreda, dok je ostalima, ponovio je, „ponuđena mogućnost da nacionalne predmete izučavaju kroz vannastavne aktivnosti”.

Na Salkićevo upozorenje da neovisno o privremenom sporazumu i Ustav RS-a i Zakon o osnovnom obrazovanju garantuju učenicima, pripadnicima konstitutivnih naroda, pravo da pohađaju nastavu na maternjem jeziku, Mutabdžija nije imao komentar.

Podsjećamo, bošnjački učenici iz Konjević Polja i Vrabnjaca od početka ove školske godine ne pohađaju nastavu jer njihovi roditelji zahtijevaju da im se omogući pravo na pohađanje nastave iz grupe nacionalnih predmeta.

Iako roditelji i njihova djeca iz Konjević Polja više od 20 dana protestuju u Sarajevu, zahtijevajući da se u rješavanje ovog problema uključe zvaničnici međunarodne zajednice, prije svega Ured visokog predstavnika, a jučer su im se na jednodnevnom protestu pridružili i stanovnici Vrbanjaca, očekivana pomoć za sada je izostala.

(oslobođenje)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh