BiH

Parlamentarne stranke spašavaju Mostar u “pet do dvanaest“?

Predstavnici devet parlamentarnih stranaka danas će se u Mostaru sastati po sedmi put s ciljem pronalaska rješenja za izmjene i dopune Izbornog zakona vezano za presudu Ustavnog suda BiH za Mostar, odnosno za Statut Grada.

No image - Haber.ba

Dosadašnji sastanci, prema riječima učesnika, protekli su u konstruktivnim raspravama, niz je usaglašenih stavova, a sad su na redu stavke koje bi, ruku na srce mogle iskomplikovati stvar.

Ukratko, dogovoreno je pola odluke Suda, usaglašena su dva modela – jedan s gradskom i drugi s kompezacijskom listom, što su rješenja prihvatljiva za sve pregovarače. Centralnu zonu ubuduće će prema modelu Brčkog apsorbovati dvije izborne jedinice u sklopu Grada, i to na način na koji se neće narušiti vrijednost glasa.

Problemi se, jasno, mogu pojaviti na raspravi oko Statuta, s obzirom na to da izmjene ne tretira sama presuda.

Istina, član 17 koji je na prošlom sastanku načet morao bi se mijenjati u slučaju da zaživi ono što je također usaglašeno, a odnosi se na Izborni zakon za Mostar.

U tom slučaju moguće je da se ode duboko, čak i do ustavnih promjena. Vremena je ipak malo, maj je pred vratima i zbog toga je današnji možda i sudbonosni sastanak za izbore u Mostaru.

Kada je riječ o stavkama statuta o kojim će se i danas raspravljati, tu je najvažnija funkcija dogradonačelnika na kojoj insistiraju bošnjačke i građanske stranke. Alternativa je jačanje ovlašetenja glavnog savjetnika, a u SDA su zagovarači i promjene nadležnosti gradskih područja i uvođenja mjesnih zajednica, također s posebnim nadležnostima.

Simbolično, na današnji dan prije dvije godine u Parlamentu BiH propali su svi prijedlozi za izmjene Izbornog zakona za Mostar.

Današnji sastanak zakazan je za 11 sati u Gradskoj vijećnici. Domaćin je ovog puta SNSD.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh