BiH

Američki East-West Institute: Ako bh. lideri ne dogovore Izborni zakon, OHR treba nametnuti rješenje

Američki “East-West Institute” objavio je plan za Zapadni Balkan “Vrijeme za akciju na Zapadnom Balkanu – Preporuke za američku diplomatiju”.

Maureen Elizabeth Cormack - Slobodna-Bosna.ba

Glavna preporuka ovog plana je da se SAD moraju što prije ponovo uključiti u dešavanja na Zapadnom Balkanu te da bi Evropska Unija i NATO morali izraditi privremene mjere za jaču saradnju i koordinaciju u procesima formalnog pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana tim institucijama.

Izvještaj, napisan na 24 strane, potpisuje bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i Pakistanu, te aktuelni predsjednik EWI, Cameron Munter. Pored Muntera na izvještaju su radili Thomas E. Graham, Jonathan Levitsky i Frank Wisner.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, u Izvještaju se navodi da je Bosna i Hercegovina urgentni prioritet u 2018. godini. „SAD bi zajedno sa EU trebao ohrabriti lidere partija u Bosni i Hercegovini da ispregovaraju novi izborni zakon. Ako se to ne bi desilo, onda bi Visoki predstavnik trebao iskoristiti svoje ovlasti da interveniše, pripremajući i namećući zakon u ime bh. entiteta“, navodi se u Izvještaju “Vrijeme za akciju na Zapadnom Balkanu – Preporuke za američku diplomatiju”, prenosi novinska agencija Patria.

U istom Izvještaju se navodi i to da nakon što se održe izbori ove jeseni, SAD i EU bi se trebali posvetiti prilagođavanju Dejtona procesu pridruživanja Evropskoj uniji, ali nipošto po cijenu ugrožavanja fundamentalnog dogovora koji je postignut u Dejtonu.

Također, preprouke u Izvještaju “Vrijeme za akciju na Zapadnom Balkanu – Preporuke za američku diplomatiju” su i te da bi jačanje saradnje sa NATO-om trebao biti prioritet, ali i to da SAD kreira bosanskohercegovačko-američki poduzetnički fond za mala i srednja preduzeća, prenosi “Patria“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh