BiH

Mnoštvo djece – Više od pola stanovnika BiH živi na rubu siromaštva

Više d pola stanovništva Bosne i Hercegovine živi na granici siromaštva, a gotovo 20 posto mladih je i ispod te granice, upozorili su u ponedjeljak voditeljica ureda UNICEF-a u BiH Florance Bauer i posebni predstavnik Evropske unije u BiH Peter Sorensen pozvavši predstavnike vlasti u toj zemlji da poduzmu hitne mjere kako bi se poboljšao sistem socijalne zaštite.

No image - Haber.ba


Pomoć djeci (Foto: Ilustracija)

Učestvujući u Sarajevu na konferenciji posvećenoj koordinisanju nastojanja za uspostavu efikasnog sistema socijalne zaštite koji bi pratio politiku što je na tom planu zagovara Evropska unija, Bauer je iznijela procjene koje govore da u BiH 58 posto stanovništa živi na ivici siromaštva pri čemu je posebno zabrinjavajući veliki udio djece u toj kategoriji.

Sorensen je pak istakao kako će EU sa 4,5 miliona eura podržati izradu i provođenje strategije bolje socijalne zaštite u zemlji. Dodao je i kako je umjesto pretjeranog politizovanja potrebno povesti više računa o činjenici da u BiH danas 20 posto mladih živi u uslovima siromaštva.

“Upravo to su činjenice na koje se političari trebaju fokusirati”, kazao je Sorensen.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović najavio je kako će u idućem periodu posebna pažnja biti posvećena poboljšanju uslova za predškolsko obrazovanje, te na djecu sa ruralnih područja kao i onu sa posebnim potrebama.

(hina)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh