BiH

“Svako dijete ima svoju nafaku“: U posjeti osmočlanoj porodici Tirić iz Fojnice kod Maglaja

Djeca su Božiji blagoslov!

porodica Tirić - Maglaj

U selu Fojnica kod Maglaja živi osmočlana porodica Tirić, Josip (36) i Martina (33) te njihova djeca Julijan (12), Samuel (7), Gabriel (5,5), Rahela (3), Martin (2) i Ana (6 mjeseci). Njihov dom odzvanja dječijim smijehom, a njih dvoje presretni i ispunjeni.

Kada su se vjenčali, nisu ni slutili da će imati puno djece. „Nakon godinu dana braka mi smo se razišli, imali smo veliku krizu koja je trajala dvije godine. Julijan je već bio rođen, ali mi nismo bili zajedno. Onda smo se u crkvi čuli ohrabrenje i duhovnu pomoć da ponovno budemo zajedno. Sa pomirenjem smo se ponovno zaljubili“, otkrio nam je Josip. „Vidjeli smo da nas djeca obogaćuju, ponovno su nas zbližila. Naš odnos nije isti kao kad smo imali troje, nego sada kad imamo šestoro djece“, dodala je Martina. Josip je zaposlen u Glazbenoj školi „Katarina Kosača-Kotromanić“ u Žepču, a Martina je posvećena djeci. „Kada se Josip vrati s posla, ravnopravni smo u svemu, oslanjamo se jedno na drugo i puno mi pomaže. Treba skuhati za cijelu porodicu, svaki dan su i tri masine veša, pospremiti, poigrati se sa djecom, Julijan, Samuel i Gabriel su školarci, treba se i njima posvetiti. Nekada nam pomogne i Josipova mama, koliko joj zdravlje dozvoljava“, priča nam Martina, a Josip dodaje: „Nisam muž koji ne pomaže svojoj ženi“.

“Svako dijete ima svoju nafaku“

Josip i Martina svjesni su situacije u Bosni i Hercegovini, da sve više porodica odlazi iz zemlje, da je sve manje djece i da su porodice, kao što je njihova, prava rijetkost.

„Ne treba se bojati, treba hrabro ući u ovakvu avanturu ako se to želi. Djeca su Božiji blagoslov i za svako dijete, kako se to u Bosni kaže, postoji nafaka“, kaže nam Josip.

„Ima i dobrih i loših dana, ali sve je ovo veliko darivanje. Ja sebe dajem djeci i da njih nema, vjerovatno bi bila sebična, ugađala samo sebi. Ovako sam okrenuta njima i zavalna sam na tome. Presretna sam kada vidim koliko su moja djeca sretna, koliko se raduju svakoj bebi“, dodala je Martina. Da li će u porodici Tirić biti još djece, Josip i Martina nam nisu znali reći. „Kako Bog bude htio“, rekli su uz smijeh na kraju razgovora, piše “Maglaj“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh