BiH

CIK BiH imenovao članove općinskih i gradskih izbornih komisija prema popisu iz 2013. godine

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u proteklih godinu dana u ukupno 40 općinskih i gradskih izbornih komisija imenovala je 72 člana tih lokalnih tijela za provedbu izbora prema popisu iz 2013. godine, saznaje Anadolu Agency (AA) u CIK-u BiH.

No image - Haber.ba

Naime, primjena rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini iz 2013. godine prilikom imenovanja članova izbornih komisija počela je u maju 2017. godine. Stajalište CIK-a BiH u vezi primjene rezultata popisa iz 2013. godine potvrdio je i Sud Bosne i Hercegovine.

Kako AA saznaje u CIK-u BiH od početka primjene rezultata popisa iz 2013. godine, od 4. maja do kraja 2017. godine po tim pravilima imenovano je 39 članova u 25 općinskih i gradskih izbornih komisija. Istovremeno, u periodu od 1. januara do 10. maja ove godine prema popisu iz 2013. godine imenovano je još 33 člana u 20 općinskih i gradskih izbornih komisija.

Naime, u pet općinskih izbornih komisija, i to Trnovo, Banovići, Vogošća, Pale (FBiH), te gradskoj izbornoj komisiji Bijeljina imenovanja članova vršena su u dva navrata, i u prošloj i ovoj godini.

Inače, prema popisu stanovništva iz 2013. godine u gradsku izbornu komisiju Bihać imenovano je sedam članova, po tri u općinske izborne komisije Stolac, Čapljina, Srbac, Banovići, Trnovo, Foča i Grude.

Po dva člana općinskih izbornih komisija prema posljednjem popisu stanovništva u BiH imenovana su u Brtauncu, na Palama (FBiH), Vogošći, Dobretićima, Čajniču, Kalinoviku, Glamoču, Ključu, Kaknju, te gradskim izbornim komisijama Bijeljina, Široki Brijeg i Banja Luka.

Po jednog člana prema popisu iz 2013. godine dobile su općinske izborne komisije Sokolac, Novi Travnik, Gradačac, Stanari, Domaljevac-Šamac, Berkovići, Sapna, Ljubuški, Milići, Orašje, Osmaci, Neum, Teslić, Ljubinje, Olovo, Istočni Drvar, Posušje, Bugojno, te gradske izborne komisije Trebinje i Doboj.

Ovo jasno ukazuje da se primjena rezultata popisa iz 2013. godine već uveliko primjenjuje kod raspodjele imenovanih pozicija u Bosni i Hercegovini, iako se u ustavnim odredbama navodi da će se primjena popisa iz 1991. godine za imenovanja zadržati do provedbe Aneksa 7 – procesa povratka, Dejtonskog mirovnog sporazuma.

To jasno ukazuje da se može očekivati i da se raspodjela mandata za izbor delegata/izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH oko čega se već dvije godine vodi politička rasprava, a nakon donošenja odluke Ustavnog suda BiH koji je van snage stavio odredbe Izbornog zakona BiH koji se odnose na njihovo imenovanje, nakon općih izbora u BiH provede po rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh