BiH

Protesti u Konjicu – 500 učenika bojkotovalo održavanje nastave zbog hladnih radijatora! (FOTO)

Nezadovljni činjenicom da ih već nekoliko jutara dočekuju hladne učionice, učenici Srednje škole Konjic danas su, prvo u zgradi škole i zatim i pred Opštinom Konjic, održali proteste, tražeći od nadležnih da riješe ovaj veliki problem.

No image - Haber.ba


Protesti učenika u Konjicu (Foto: A.M./Haber.ba)

Kako saznaje portal HABER.ba, preduzeće “Energetika doo”, koje je zagrijavalo čitavo područje grada Konjica posljednjih godina, otišlo je u stečaj, što znači da će građani sjedišta najveće opštine u Bosni i Hercegovini moći samo posmatrati hladne radijatore u svojim domovima i na radnim mjestima. Kada je u pitanju Srednja škola, situacija je još i teža, s obzirom da postavljeni prozori i vrata datiraju od prije 50-ak godina.

Do prije par dana vladalo je relativno toplo vrijeme pa su učenici šutjeli, nadajući se da će neko ipak riješiti taj problem. Sada, postalo je jasno da od rješenja nema ništa, s obzirom da je je u Energetici pokrenut stečajni postupak, pa su učenici protestom pokušali stati u kraj vlastitoj agoniji. Okupljanje je najprije održano u zgradi Srednje škole Konjic, gdje su učenici uzvikivali parole kao što su “Nama je hladno!” i “Hoćemo normalne uslove za rad!” Nakon toga, grupa se uputila ispred zgrade Opštine, gdje im se obratio sekretar Fadil Tatar, koji je, očekivano, odgovornost prebacio na kantonalna i federalna ministarstva.

Nezadovoljni postignutim, dio učenika odbio je pohađati nastavu na posljednja dva časa u prvoj smjeni, a slična situacija desila se i u toku druge smjene. Ne želeći svoje obaveze izvršavati u hladnim učionicama, oko 500 učenika bojkotovalo je održavanje nastave. Iako im je direktor škole naredio povratak u učionice, oni su to odbili.

Skraćeni časovi

Shvativši da od grijanja neće biti ništa, u Upravi škole su odlučili skratiti časove po 15 minuta, do daljneg. Tako će, od ponedjeljka (11. novembra), nastava za učenike prve smjene počinjati u 09:45, a završavati u 13:15 sati. Kada je druga smjena u pitanju, nastavni proces odvijat će se od 13:30 do 17:00 sati. Istaknuto je da nije poznato koliko će ovakva situacija potrajati te da se očekuje odgovor nadležnog ministarstva.

I dok neodgovorni političari odgovornost prebacuju na druge, najviše ispaštaju upravo učenici, kojima je dosta nebrige nadležnih institucija.

(haber.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh