BiH

Među minama najugroženijim bh. opštinama Maglaj, Gornji Vakuf, Travnik…

Iz Centra za uklanjanje mina Bosne i Hercegovine (BHMAC) saopšteno je kako je na području BiH još uvijek zaostalo od 75.000 do 80.000 mina/ESZR.

Demineri - Ilustracija / Faktor.ba

Trenutna veličina sumnjive opasne površine u Bosni i Hercegovini iznosi 1.061,32 kilometara kvadratnih ili 2,1 posto.

Minski problem prisutan je u 129 opština/gradova, odnosno 1.398 ugroženih mjesta. Kontaminiranost minama/ESZR direktno utiče na sigurnost oko 545.603 stanovnika, odnosno 15 posto od ukupnog broja stanovnika BiH.

Deset najugroženijih opština u BiH predstavljaju: Doboj, Teslić, Maglaj, Usora, Zavidovići, Gornji Vakuf, Sanski Most, Velika Kladuša, Travnik i Ilijaš.

U poslijeratnom periodu u BiH je od mina/ESZR stradalo 1.756 osoba, od čega 613 osoba smrtno. Od toga je 185 žrtava bilo žene (11 posto), a 250 žrtava su bila djeca (14 posto).

Prilikom obavljanja poslova humanitarnog deminiranja u BiH je stradalo 127 deminera, od čega 51 deminer smrtno. U 2017. godini stradalo je sedam osoba, od čega tri osobe smrtno. U 2018. godini nije bilo minskih nesreća.

Ovi podaci predstavljeni su na sastanku zemalja potpisnica Otavske konvencije, koji su trajali, okupili su blizu 300 delegata koji zastupaju više od 75 država i 17 međunarodnih i nevladinih organizacija.

Tom prilikom održana je i tematska diskusija o implementaciji člana 5 navedene Konvencije, prema kojoj između ostalih zemalja članica potpisnica, Bosna i Hercegovina treba biti slobodna od mina do 2019.godine.

Šest zemalja će tražiti dodatno produženje roka za ispunjenje preuzetih obaveza prema ovoj Konvenciji, među kojima je i Bosna i Hercegovina i to za period od dodatne dvije godine (do 1. marta 2021.godine).

Odluke o produženju predatih zahtjeva bit će donesene na narednom sastanku zemalja potpisnica Otavske konvencije je predviđen za novembar ove godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh