BiH

Uborak i Sutina: Više od dvije ipo decenije čekaju na istinu i pravdu

Predstavnici Udruženja žrtava, članovi porodica, brojne delegacije, predstavnici političkih stranaka i islamske zajednice položili su cvijeće i pomolili se za duše 114 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, ubijenih na današnji dan 1992. godine na lokalitetima Uborka i u Sutine.

Istina i pravda za Uborak i Sutinu - PR/Haber.ba

Šaćira Salčin prisjetila se dana u kojem je odveden njen muž, kojeg kasnije nikad nije vidjela. Osim muža, tog je dana ostala bez djevera, svekra i dva brata. Sa tugom u srcu kazala je da će se zločincima koji su počinili nedjela suditi kad-tad.

Njima se ne sudi, a našim je presuđeno za čas posla. Žalosno je to, ali ne možemo iz ove kože. Najgore je što će pola zlikovaca umrijet, a da se neće dovesti pred lice pravde. Ipak, sudit će im se negdje-nekad, kazala je Salčin.

Predsjednik Udruženja žrtava Adnin Hasić podsjetio je da Tužilaštvo do danas nije podiglo nijednu optužnicu, iako je projekat genocida presuđen pred Tribunalom u Haagu. Podsjetio je i na ubistva 33 civila u selu Žulja, čiji posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

Ogorčeni smo i razočarani, a mala satisfakcija je da su genocidna politika i njezini protagonisti ipak presuđeni pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, rekao je Hasić, dodajući da je predmet nakon decenije izvađen iz ladice u Tužilaštvu, ali i da pomaka nema.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh