BiH

Gdje moj at i ja padnemo sa zidina, neka se podigne bijela džamija

Džamija je po njemu i dobila ime. Legenda kaže da se mještani gradačačke čaršije nisu mogli dogovoriti o lokaciji nove džamije, pa je Husein-kapetan morao sam donijeti odluku.

Džamija u Gradačcu - Avaz.ba

– Tamo gdje ja i moj at zajedno padnemo s gradskih zidina, neka se podigne bijela džamija – bile su njegove riječi, piše “Avaz“.

Legenda kaže da je tada Husein-kapetan razigrao svog dorata po gradskim zidinama, a potom s njih i skočio. Pripovijeda se da su se tamo gdje su ostale utisnute doratove potkove počeli kopati temelji nove džamije.

– Riječ je o centralnoj potkupolnoj džamiji s trijemom koji je natkriven s tri male kupole. To je uobičajen tip džamije na prostorima tadašnjeg Osmanskog carstva. Vanjske dimenzije, uključujući sofe, jesu 18,59 sa 13,90 metara. Za gradnju je korišten kamen krečnjak, a na nekim mjestima zidovi su debeli i do 1,80 metara – kaže profesor historije Amir Mujkanović.

Dodaje da džamiju Husejniju posebno karakteriziraju bogato ukrašeni kameni portal i munara visoka 35 metara.

– Prvobitno su sve kupole bile presvučene olovom. Tačno na 100. godišnjicu njene gradnje, 24. oktobra 1926., Gradačac je zahvatila strahovita oluja koja je napravila oštećenja na džamiji, posebno na kupolama. Tada je odlučeno da se kupole, umjesto olovnim, presvuku bakrenim limom, što je do 1939. godine i urađeno – pojašnjava Mujkanović.

Znatna oštećenja

U posljednjem ratu Husejnija je znatno oštećena. Po završetku rata nestručno je sanirana i tada su nastala oštećenja na mihrabu i ulaznom portalu. U posljednje dvije godine ponovo se restaurira, a radovi praćeni budnim okom stručnjaka privode se kraju.

Nacionalni spomenik

Graditeljska cjelina Husejnije sastoji se od ulaznih kapija, harema s nišanima, objekta džamije, abdesthane i biblioteke. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2. novembra 2004. graditeljsku cjelinu Husejnije u Gradačcu proglasila je nacionalnim spomenikom BiH.

Opjevana u narodnim pjesmana

U Gradačcu gradu bijelome,

Hair čini Husein-kapetane,

Hair čini bijelu džamiju.

Nju mu gradi Salko Sarajlija

Alem meće, alem stati neće…

(Stihovi narodna pjesma o izgradnji Husejnije)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh