BiH

Susret Zvizdić – Dancila: “BiH i Rumunija žele ojačati saradnju”

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, razgovarao je danas u Sofiji na marginama Samita “16+1” s Vioricom Dancilom, premijerkom Rumunije o unapređenju bilateralnih odnosa, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

Zvizdić je rekao da su bilateralni odnosi dobri, bez otvorenih pitanja i izrazio nadu da će se bilateralna saradnja nastaviti i razvijati na obostranu korist.

Informisao je premijerku Rumunije o aktuelnoj unutrašnjo-političkoj situaciji u BiH i reformskim procesima, te o trenutnim aktivnostima u pogledu ispunjavanja vanjsko-političkih prioriteta i ciljeva: euroatlantskim integracijama i regionalnoj saradnji. Istakao je da je BiH zainteresovana i za čvršću političku i ekonomsku saradnju sa Rumunijom.

Iz Vijeća ministara navode da je Zvizdić rekao da je BiH aktivan sudionik svih regionalnih inicijativa i procesa te da podržava sve aktivnosti koje vode povezivanju, stabilnosti i ekonomskom razvoju regije. Istakao je da je veoma bitno da regija nastavi sa pozitivnim razvojnim trendom i ostane u fokusu evropskih partnera. Izrazio je nadu da će Rumunija, kao država koja nakon Austrije preuzima predsjedavanje Evropskom unijom, zadržati Zapadni Balkan u fokusu predsjedavanja.

Dancila je kazala da Rumunija želi da jača saradnju sa BiH, posebno privrednu kroz povezivanje privrednih komora i poduzetnika. Naglasila je da je svjesna dodatnih pitanja koje je BiH dobila od Evropske komisije i izrazila očekivanje da će to biti brzo završeno. Dodala je da je Rumunija spremna da pruži političku i tehničku pomoć BiH kako bi se ubrzao evropski put i naglasila da će i Rumunija tokom svog predsjedavanja zadržati Zapadni Balkan na evropskoj agendi.

Sastanku su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg i Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa BiH i Radomir Bogdanović, ambasador BiH u Bugarskoj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh