BiH

Johannes Hahn: “Integracija zapadnog Balkana je investiranje u sigurnost EU-a”

Komesar EU za pregovore o proširenju i politiku susjedstva, Johannes Hahn, kaže da 2025. godina nije predaleka za zemlje koje žele da se pridruže Uniji i ističe da suštinsko sprovođenje za to nužnih reformi iziskuje vrijeme, pri čemu je “kvalitet važniji od brzine”.

Johannes Hahn - Kosmo.at

Ako se uzmu u obzir potrebne referendumske i ratifikacijske procedure u nekim zemljama, priznat ćete da je ovaj datum veoma ambiciozan, ali dostižan. Također je potrebno imati na umu da je važna suština“, rekao je Hahn za njemačko izdanje portala “Euractiv”.

Za reforme u cilju prilagođavanja standardima EU, ukazao je, potrebno je mnogo vremena, jer nije riječ samo o zakonskim promjenama, već i o njihovoj praktičnoj primjeni.

Hahn ističe da je zapadni Balkan okružen državama članica Unije i da taj region Evropi pripada u geografskom, istorijskom i kulturnom smislu.

U najboljem je interesu EU da osigura stabilnost i prosperitet u bliskom susjedstvu“, kaže evropski komesar, ističući da je njegov princip kad je o proširenju riječ “izvoziti stabilnost, a ne uvoziti nestabilnost“.

U tom smislu su, navodi, evropske integracije zapadnog Balkana – investiranje u sigurnost i stabilnost Unije.

Ne zaboravimo geostrateški aspekt: bilo bi nesmotreno i skoro nemarno ostaviti iza sebe vakuum koji će iskoristiti drugi međunarodni akteri, čije se vrijednosti ne slažu s našim“, predočava Hahn.

Kaže i da su sve zemlje zapadnog Balkana postigle napredak tokom protekle godine, mada različitom brzinom i s različitim intenzitetom. “Crna Gora i Srbija, koje su trenutno u pročelju trke kad je riječ o otvaranju poglavlja, otvorile su više poglavlja protekle godine“, zaključio je evropski komesar, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh