BiH

CIK BiH: “Nastavak ovjere kandidatskih listi za opšte izbore u četvrtak”

Centralna izborna komisija BiH trenutno provodi paralelno dvije vrlo važne aktivnosti u izbornom procesu, a to su ovjera kandidatskih listi i obrada prijava birača koji su se registrirali da glasaju izvan BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Centralna izborna komisija

Iz CIK-a BiH podsjećaju da je do isteka roka, odnosno do 9. jula dostavljeno 808 kandidatskih listi sa imenima 7.600 kandidata.

Na sjednici održanoj 19. jula, Centralna izborna komisija BiH je ovjerila 642 kandidatske liste koje su ispunjavale zakonom propisane uslove, dok je za 166 kandidatskih listi utvrđeno da imaju nedostatke – zastupljenost spolova nije u skladu sa zakonom, odustajanje odkandidature, kandidat nema prebivalište u izbornoj jedinici za koju se kandidovao…

Politički subjekti, za čije kandidatske liste je utvrđeno da imaju nedostatke, su obavješteni da u roku od pet dana, odnosno do utorka, 24. jula do 16 sati otklone te nedostatke.

Pri kraju je provjera tih naknadno dostavljenih redovnih kandidatskih listi. Planirano je da se na sjednici u četvrtak, 2. avgusta nastavi proces ovjere redovnih kandidatskih listi.

Nakon toga, do 8. avgusta do 16 sati traje rok za dostavu kompenzacijskih listi. U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za opće izbore u Bosni i Hercegovini koji će se održati 7. oktobra Centralna izborna komisija BiH će do 23. avgusta objaviti ovjerene kandidatske liste uslužbenim glasilima i sredstvima javnog informiranja.

Druga značajna aktivnost koju u ovom trenutku provodi Centralna izborna komisija BiH jeste obrada više od 90 hiljada primljenih prijava za registraciju birača izvan BiH.

Podsjećamo da je rok za prijem tih prijava istekao u ponoć 24. jula. Imajući u vidu činjenicu da su uglavnom sve prijave primljene pred istek roka, konkretno samo zadnjeg dana oko 20 hiljada, bilo je potrebno organizirati rad više timova u dvije smjene i iskoristiti sve kadrovske i tehničke kapacitete da bi ta aktivnost bila zvršena na vrijeme, odnosno do 23. avgusta.

Do sada je obrađeno oko 47 hiljada prijava, među kojima oko pet hiljada ne ispunjava uslove za registraciju zaglasanje izvan BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh