BiH

Nakon 12 godina: Otvorena džamija u žepačkom džematu Jastrebac

Nakon 12 godina, koliko je trajala gradnja, u prisustvu velikog broja vjernika danas je otvorena džamija u selu Jastrebac u Željeznom Polju.

No image - Haber.ba

Više od 7.000 ljudi prisustvovalo je otvaranju džamije u selu u kojem živi oko 80 domaćinstava. Vjernicima se obratio i zenički muftija Ejub ef. Dautović, koji je kazao da su, iako je Jastrebac mali džemat, mještani iskazali slogu i namjeru za očuvanje vjere, domovine i identiteta, javlja Anadolu Agency.

“Džamija čuva nas, uči nas ljubavi, uči nas da živimo u miru s Bogom i s drugim ljudima. Džamija nas uči da budemo spremni za dobro, a protiv zla, što ste i pokazali, dajući i svoje živote za to, što kazuje i ova šehidska česma pored nove džamije”, poručio je žepački glavni imam Džafer ef. Gračić.

Otvaranju nove džamije, pored mnogobrojnih gostiju, prisustvovao je i Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

U razgovoru s okupljenim vjernicima, rekao je da je naš osnovni zadatak njegovanje bošnjačke tradicije te jačanje svijesti o pripadnosti narodu i državi.

“Osnovni zadaci državnih institucija na ovom području su saniranje posljedica od poplava i klizišta i poticaj poljoprivrede, posebno u oblasti malinarstva”, istakao je Mehmedović.

Okupljeni građani su izrazili zabrinutost za budućnost države, a Mehmedović je još jedanput izrazio spremnost da se stavi u funkciju svakog građanina kroz njegovo institucionalno djelovanje.

Inače, prema riječima ef. Gračića u izgradnju nove džamije u Jastrepcu je utrošeno 630.000 maraka, a najviše sredstava su obezbijedili sami mještani. Kamen temeljac za džamiju položen je u augustu 2006. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh