BiH

Akcija SIPA-e – Uhapšeno devet osoba zbog ratnih zločina u Bileći i Kotor Varoši

Po nalogu Tužiteljstva BiH u koordiniranoj akciji sa policijskim djelatnicima SIPA-e, lišene su slobode dvije osobe osumnjičene za ratne zločine u Bileći, te sedam osoba osumnjičenih za ratne zločine na području Banja Luke i Kotor Varoši.

No image - Haber.ba


SIPA (Foto: Arhiva)

Ove osobe su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičene su da su od maja pa do kraja 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti, iz člana 172. KZ-a BiH.

Oni su osumnjičeni da su kao policijski službenici i rukovodioci, zajedno s policijskim snagama učestvovali u masovnom progonu stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz njihovih kuća na području Kotor Varoši i okolnih mjesta, te na taj način počinili progon oko stotinu osoba. Nakon progona, žrtve su bile nezakonito zatvorene u zatvorima i objektima za zatvaranje u Kotor Varoši, gdje su mučene i zlostavljane na različite načine, a kao posljedica mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja, kod više osoba nastupila je smrt.

Slobode su lišene osobe s inicijalima S.T., D.B., D.V., D.M., R.K., I.K. i R.Š.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode bit će u zakonskom roku predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Na području Bileće i Trebinja slobode su lišeni Goran Vujović i Miroslav Duka. Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su tokom 1992. godine na području općine Bileća učestvovali u progonu nesrpskog stanovništva. Osumnjičeni Goran Vujović je tada bio načelnik SJB Bileća, a Miroslav Duka komandir milicije SJB Bileća.

Oni se, konkretno, sumnjiče za protivpravna zatvaranja, deportacije, ubistva, mučenja i fizička i psihička zlostavljanja Bošnjaka i Hrvata u općini Bileća 1992. godine.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Osumnjičeni Goran Vujović i Miroslav Duka su pod istragom zbog krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stava 1. tačke h) Krivičnog zakona BiH.

(oslobođenje)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh