BiH

Željko Komšić – Zatražiti krivičnu odgovornost onih koji su zadužili BiH za više milijardi dolara!

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić zatražit će od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti i zakonitosti svih aranžmana BiH s MMF-om te u skladu s odlukom ovog suda razmotriti obraćanje Tužilaštvu BiH za utvrđivanje krivične odgovornosti onih koji su, smatra Komšić, neovlašteno zadužili zemlju za više milijardi dolara.

No image - Haber.ba


Željko Komšić (Foto: Arhiva)

Ovu odluku Komšić obrazlaže podatkom da nijedan ovlašteni organ nikada nije odobrio niti pregovore niti zaključenje sporazuma s MMF-om.

Komšić se osvrnuo i na istupe predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Denisa Bećirovića te Predsjedništva SDP-a, a u vezi sa budžetom za 2014., te ih pozvao da se obrate resornom ministru finansija i trezora Nikoli Špiriću.

Komšić ih je uputio da se obrate Špiriću, “ako hoće i imaju hrabrosti”, s pitanjem zašto je Nacrt budžeta institucija BiH dostavljen Predsjedništvu BiH s više od 40 dana zakašnjenja u odnosu na rok propisan zakonom.

“Da je Nacrt dostavljen u zakonom propisanom roku, mjesta za paniku ne bi bilo i ne bi dolazio u pitanje aranžman s MMF-om i spašavanje aktuelne Vlade Federacije BiH. Istina, nije mi baš najjasnije kako su mislili ispoštovati obećanje MMF-u da će državni i entitetski budžeti biti usvojeni do 9. decembra kada su, već ranije, sjednicu Doma naroda PS BiH zakazali za 15. decembar”, napisao je Komšić u saopćenju za javnost.

Komšić također moli “pomenute da shvate da su poštivanje zakona i procedura vrlo važna stvar u funkcionisanju države”.

“Znam da je to nepoznata teritorija za pojedine funkcionere u SDP-u i da će ovaj period vlasti SDP-a ostati obilježen rečenicom njihovog šefa Kluba delegata u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH – “znamo da nije u skladu sa zakonom, ali nama se žuri”, ali želio bih da vjerujem da to nije način razmišljanja i funkcionisanja svakog SDP-ovog funkcionera”, poručio je Komšić.

Također, ističe da bi ovi funkcioneri znali da Poslovnik Predstavničkog doma PSBiH ne može obavezivati Predsjedništvo BiH, nikada i niti u jednom slučaju “da hoće da se bar malo posvete Ustavu i zakonima”.

“Poznato mi je da je ovaj aranžman s MMF-om jeste jedini način da se pokušaju spasiti vlade FBiH i RS i da se njime pokušaju zatvoriti nikada veći nedostaci novca u budžetima entiteta, kao i to da za budžet BiH ovaj aranžman nije potreban jer budžet BiH nema deficita. Također, naknadnom provjerom u Predsjedništvu BiH, ustanovili smo da su svi aranžmani s MMF-om protivustavno i protivzakonito zaključeni i potpisani. Naime, niti jedan aranžman nikada nije ratifikovan od Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništva BiH, kao što nikada niko, od Ustavom BiH i zakonom ovlaštenih institucija BiH, nije dao saglasnost da se o njima uopće pregovara. Pa se, samo od sebe, nameće i pitanje ko je i zašto, protivustavno i protivzakonito, ovu zemlju zadužio za više milijardi dolara koje će vraćati, ne samo naša djeca, nego i unuci”, upitao je Komšić.

Vrlo interesantnim Komšić ocjenjuje i to da, kako tvrdi, niti jedan aranžman BiH s MMF-om nikada nije javno objavljen i da je nemoguće doći do tekstova istih.

“Potpuno mi je jasno šta je MMF i kakva moć i sila stoji iza njega, a poznato mi je i da “sila Boga ne moli”. Ali, s obzirom da ovo zapravo i nema veze s ponašanjem MMF-a, već ima veze samo s nama i našim klasičnim bahatim balkanskim političkim igrama i načinima političkog djelovanja, morat ću tražiti od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti i zakonitosti svih aranžmana BiH s MMF-om, polazeći od činjenice da nijedan ovlašteni organ nikada nije odobrio niti pregovore niti zaključenje istih. Ovisno o budućoj odluci Ustavnog suda BiH, obratit ću se i Tužilaštvu BiH za utvrđivanje krivične odgovornosti onih koji su neovlašteno zadužili zemlju za više milijardi dolara”, zaključio je Komšić.

(fena)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh