BiH

Bihać: Danas novi protesti zbog migrantske krize

Protesti Bišćana nastavljaju se i danas na Gradskom trgu u 18.00 sati, nakon kojih će se građani uputiti prema objektu nekadašnje firme “Bira”, kojeg je Međunarodna organizacija za migracije odredila kao potencijalnu buduću lokaciju za migrante.

vijesti

Ovo je treći dan protesta građana Bihaća, koji od vlasti traže hitno rješavanje pitanja boravka migranata na prostoru Unsko-sanskog kantona.

Od policije Unsko-sanskog kantona zahtijevaju da u narednih 48 sati u potpunosti zaustavi dolazak migranata u ovaj kanton i da se zaustavi postavljanje novih kontejnera za njihov smještaj..

Najavili su da će, ukoliko Vijeće ministara BiH i Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u roku od 5 dana ne donesu odluku o izmještanju privremenog migracionog centra iz Đačkog doma van područja grada Bihaća, doći do blokade puteva i građanske neposlušnosti,pišu Vijesti

Inicijatori protesta upozorili su da su u posljednje vrijeme zabilježeni sve češći napadi migranata na građane ovog grada, da ima krađa i drugih različitih incidenata, a da neki roditelji čak razmišljaju da prestanu slati svoju djecu u školu zbog njihove bezbjednosti.

Oni su istakli da policija Unsko-sanskog kantona čini sve što je u njenoj moći da zaštiti građane Bihaća i ovog kantona, ali da su njihovi kapaciteti ograničeni.

“Mi ne radimo nijedan postupak protiv migranata, već samo želimo da se oni izmjeste na prostor van grada Bihaća i da im se omoguće humani uslovi i mi ćemo biti sretni zbog toga. Mi ne želimo borbu sa migrantima, već samo da odbranimo svoje dostojanstvo”, poručili su organizatori skupa.

Oni traže da lokacija na kojoj će migranti ubuduće boraviti bude što prije određena, te zakazivanje vanredne sjednice Vlade Unsko-sanskog kantona, Gradskog vijeća i pravovremenu reakciju vlasti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh