BiH

Helsinški komitet za ljudska prava – Vlasti u BiH kažnjavaju svoje građane

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH ističe da ne ulazi u pitanje priznanja Kosova kao u isključivo političko pitanje, ali zahtijeva od vlasti BiH da poštuju ljudska prava i da u skladu s tim omoguće građanima Kosova ulazak u BiH s ličnom kartom.

No image - Haber.ba


Bosna i Hercegovina (Foto: Arhiva)

“Uvjereni smo da će ovo rješenje biti prihvatljivo i za vlasti Kosova te da će ovim biti ukinuta praksa koja je dodatno udaljavala Bosnu i Hercegovinu od Evropske unije i evropskih vrijednosti”, navodi Helsinški komitet za ljudska prava u BiH u povodu uvođenja viza bh. građanima za Kosovo.

U saopštenju za javnost podsjećaju da su bh. vlasti svojedobno uvele vize za stanovnike Kosova stvarajući nepotrebne administrativne prepreke slobodi kretanja u regionu jugoistočne Evrope.

“Sad su vlasti Kosova odlučile da uvedu vize građanima BiH na principu reciprociteta što je uobičajeno u međunarodnim odnosima. Ako se zna da vize za Kosovo građani BiH mogu dobiti u glavnom gradu Albanije, Tirani, onda postaje jasno da Helsinški principi i sloboda kretanja postaju teže dostižni za Bosance i Hercegovce.

Ukoliko se nešto hitno ne uradi, razdvojene porodice čiji članovi žive i na Kosovu i u BiH, mladi ljudi iz zemalja regiona, koji se sve intenzivnije druže, poslovni ljudi, kulturni radnici i stvaraoci, u biti velika većina građana BiH i Kosova bit će primorani da odustanu od posjećivanja jedni drugih”, ističu iz Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH i podsjećaju da su se “još 1975. godine, na Samitu u Helsinkiju, evropski lideri obavezali da će ukloniti prepreke slobodnom kretanju ljudi, ideja i roba na starom kontinentu”.

(fena)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh