BiH

Na današnji dan srušen Stari most, simbol Mostara i Bosne i Hercegovine

U 10 sati i 16 minuta na današnji dan prije četvrt vijeka pao je Stari most. Simbol Mostara i Bosne i Hercegovine nije izdržao silne projektile ispaljene tih dana sa položaja Hrvatskog vijeća obrane.

Stari most

Oko dvadeset dana trajala je paljba koja je intezivirana 8. novembra. Tokom tih 48 sati sam Bog zna koliko je granata pogodilo luk koji je na kraju završio u rijeci. Srušena je i cijela ulica Kujundžiluk smještena uz most.

Stari most u Mostaru sagrađen je između 1556. i 1557. godine. Djelo je turskog graditelja Mimara Hajrudina prema naredbi Sulejmana Veličanstvenog. Legenda kaže da Hajrudin po završetku gradnje nije imao hrabrosti da posmatra skidanje skela sa mosta. Kada su skele uklonjene nad Neretvom se pojavio kameni polumjesec čudesnog izgleda i ljepote.

Dvadeset sedmog jula, prije 13 godina obnovljen je i spektakularno otvoren u tada najsretnijem gradu svijeta. Obnova je trajala 11 godina, a za javnost je Stari svečano otvoren 23. jula 2004. godine. Godinu poslije, UNESCO ga je uvrstio na listu svjetske kulturne baštine.

Dan rušenja gradska vlast od integracije nikad nije zvanično obilježila. Na most godinama dolaze najmlađi i najzagriženiji, a tako će biti i danas. Očekuju se zaljubljenici u Stari, koji će s novog luka u rijeku spustiti cvijeće.
I jedan od hrabrih skakača izvest će počasni skok u znak sjećanja, a aplauza neće biti.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh