BiH

Željko Komšić – Napredak u državi možemo očekivati tek 2015.

Bosna i Hercegovina, nažalost, u ovoj godini nije postigla nikakav pomak na putu ka Evropskoj uniji – ocijenio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

No image - Haber.ba


Željko Komšić (Foto: Arhiva)

On je godinu na zalasku prokomentirao na božićnom prijemu kod kardinala Vinka Puljića u Sarajevu, te izrazio pesimizam u vezi s narednom godinom. Kazao je da, iako po funkciji mora biti optimist, s obzirom  na to da je iduća godina izborna i da će sve aktivnosti biti usmjerene ka tom planu, ne očekuje da će biti nekog ozbiljnijeg napretka.
 
– Najavljeni su novi razgovori ponovo nakon Nove godine vezano za provedbu presude “Sejdić-Finci”, ali mislim da oni neće uspjeti, iako bih volio da griješim. Prema tome, čini mi se da je 2013. potpuno izgubljena, dok je 2014. godina u kojoj su izbori i ne vjerujem da će se tu nešto značajno desiti. Ali zato mislim da bi 2015. godina mogla donijeti neki napredak BiH. Po nekim najavama moglo bi doći do određenih pomaka kada je riječ o NATO-u i presudi “Sejdić-Finci”, odnosno putu BiH ka Evropskoj uniji – naglasio je.
 
Komšić je prokomentirao i izvještaj Porezne uprave FBiH o visini plaća dužnosnika, naglasivši da je riječ samo o plaćama, te da niko nije obradio primanja dužnosnika. Naveo je da mnogi od funkcionera imaju dodatna primanja.
 
– Ovo što je objavljeno je samo ono što je zvanično došlo kao plaća, a ne daj vam Bože da još saberete mjesečna primanja tih ljudi. Mnogi su članovi raznih nadzornih i upravnih odbora, da ne govorim sad o ljudima koji su u privatnom biznisu. Tek biste onda vi vidjeli šta je čudo i šta su plaće – smatra Komšić.
 
Govoreći o apelaciji Ustavnom sudu BiH u vezi s preispitivanjem aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, naglasio je da još  nije vidio te aranžmane, te da je ta dokumentacija zatražena na uvid od Ministarstva finansija, ali da dogovor nije stigao.
 
– Čekaćemo još neko vrijeme da vidimo hoće li doći ti aranžmani na uvid, te da vidimo ko je to potpisao i po čijem ovlaštenju. Moje je mišljenje da je tu prekršen Ustav i zakon koji reguliše materiju zaključenja međunarodnih ugovora i sporazuma. Ali zbog procedura koje važe na Ustavnom sudu kada tražite ocjenu ustavnosti akta ili procedure po kojoj je on donesen, vi se morate požaliti na Službene novine u kojima je on objavljen. S obzirom na to da ovo nikada nije objavljeno, na šta da se pozivamo. Zato iz formalnih razloga ova apelacija može pasti – istaknuo je.
 
Komšić dodaje da u ovom slučaju postoji i drugi način – da se cijeli materijal uputi Tužilaštvu BiH da bi ta institucija došla do dokumentacije vezane za spomenuti aranžman i na osnovu svojih ovlaštenja utvrdila sve detalje.
 
– Ako hoćete da pravite ozbiljnu državu, ne može se onda tako ignorisati Ustav i zakon. Da je to išlo u redovnu proceduru, vjerujem da ne bi bilo nikakvih problema. Međutim, moguće je da u tim aranžmanima piše nešto što jednostavno javnost u BiH ne treba da zna. Iz tog razloga treba vidjeti šta je u njima. Da se nismo, možda, obavezali na prodaju energetskog sektora ili telekomunikacija. Nekom sudu će ovaj predmet doći pa ćemo vidjeti – istaknuo je.
 
Komšić je kratko prokomentirao i pitanje budžeta BiH, ocjenjujući da je tu među političkim partnerima u Vijeću ministara BiH bilo nefer igre. Smatra da su dva politička parnera pokušala da izigraju trećeg političkog partnera, zbog čega “taj treći koji nije bio uključen uopšte u igranje s budžetom sada pravi probleme”.
 
– Ako ne bude usvojen budžet, spremna je odluka o privremenom finansiranju, s nadom da bismo se nakon Nove godine mogli dogovoriti. Kada se sve sabere, sva je priča spala na šest miliona za kapitalne izdatke u Mostaru. To vam je istina o budžetu – zaključio je.
 

(fena)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh