BiH

Štefici Galić u Stuttgartu uručena nagrada “Johann Philipp Palm”: Zalaganje za istinu o ratnim zločinima, slobodu govora i medijske slobode

Za zalaganje za istinu o ratnim zločinima, za slobodu govora, kao i za medijske slobode je aktivistica i novinarka Štefica Galić nagrađena u Njemačkoj. U Stuttgartu joj je uručena nagrada “Johann Philipp Palm”.

Štefica Galić - Pancevo.city

Štefica Galić zbog svoje borbe za pravdu važi kao “narodni izdajica i izložena je otvorenim prijetnjama, maltretiranjima, pa čak i fizičkim napadima od strane oštrih nacionalista, ali ipak ne odustaje” te dalje radi na pomirenju svih naroda u svojoj zemlji i “time daje izvanredan primjer u smislu ove nagrade”, navodi se u obrazloženju Zaklade Palm koja je toj Hercegovki dodijelila nagradu “Johann Philipp Palm” za slobodu govora i medijske slobode.

Fašizam pod plaštem demokracije

Upravo to je ono za što se novinarka i aktivistica za ljudska prava Štefica Galić bori već dugi niz godina. Ona bez pardona progovara o problemima u Bosni Hercegovini, o ratnim zločinima, o korupciji i mitu, i time smeta svima onima koji ratne zločince i dalje glorificiraju i nazivaju herojima.

To je Galić istaknula i u svom govoru tijekom dodjele nagrade. “Unatoč haškim presudama se na svim razinama ustrajno potiskuje istina. Upravo zbog toga ustrajavam na važnosti i razjašnjavanju istine o prošlosti. Moje stajalište je: zločin zaboraviti je zločin”, poručila je. U tom kontekstu je Galić, koja je ujedno i urednica portala tacno.net, kritizirala i medije u BiH, jer su “mnogi od njih doprinijeli raspadu i sveopćoj patnji”, kako je kazala. Otrovni rječnik mržnje je, između ostalog, svakodnevica u toj zemlji, kazala je ta aktivistica i dodala da se “radikalizam, fašizam pod plaštem demokracije, širi poput virusa, a mi svi postajemo žrtve”. No, ujedno je stala i u obranu novinarki i novinara, napomenuvši da je ove godine zabilježen 41 napad na reporterke i reportere, kao i kršenje medijskih prava. Uputila je i na problem s kojim se javnost u moderno doba sve više suočava, istaknuvši da su digitalizacija i socijalne mreže promijenile medijsku sliku te da se sloboda govora sve više miješa s huškačkim govorima, a da institucije nemaju odgovarajuće mehanizme kako bi spriječile taj trend u javnom prostoru. Utoliko je odgovorniji postao novinarski posao, poruka je Štefice Galić.

“Zaveli su nas, odveli u rat”

Oštro je kritizirala domaće vlasti: “Bosna i Hercegovina je jedna lijepa zemlja, uništena jednom groznom državnom tvorevinom. Ne volim uljepšavati stvari, ali kod nas već četvrt stoljeća vladaju tri etno-kartela. Zaveli su nas, odveli u rat, ubili, protjerali u sve dijelove svijeta, čitavu društvenu imovinu opljačkali, i to sve do danas.”

Rezultat takvog stanja je, poručila je Galić, “masovni odlazak mladih ljudi sa svojim obiteljima, jer oni žele imati budućnost i normalan život, a ne povratak u prošlost.”

Ta aktivistica i novinarka se Zakladi Palm zahvalila što je “netko prepoznao moj dugogodišnji angažman i borbu. Moja cjelokupna aktivnost je rezultat onoga što smatram svojom moralnom i ljudskom obvezom, ništa više i ništa manje od toga.”

Nagrada “Johann Philipp Palm” za slobodu govora i medijske slobode je dodijeljena u Stuttgartu po deveti put, a dotirana je s 20.000 eura. Pored Štefice Galić je ove godine nagrađena i Josephine Achiro Fortelo, radijska novinarka iz Južnog Sudana koja je u svojoj domovini poznata kao “glas za ljudska prava”. Nagrada se dodjeljuje svake godine ženama, muškarcima i institucijama koje se na izvanredan način zalažu za slobodu govora i medijske slobode, prenosi DW.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh