BiH

U Bugojnu se pojavio smrtonosni meningitis, krije se od javnosti

Jutros iza ponoći smo dobili, blago rečeno, šokantnu poruku Bugojanca (ime poznato redakciji) o infekciji koja se pojavila u Bugojnu a koja se tiče meningitisa ili meningokok bakterija koja je smrtonosna u većini slučajeva.

Bugojno, BiH - Bug.ba

On navodi za portal “Bugojno-danas.info” kako se ovo krije od javnosti. Bakterijski meningitis sve više uzima maha u Bugojnu. Njegovu poruku prenosimo u nastavku:

“Poštovani, javljam vam se povodom jedne ozbiljne i opasne teme. U pitanju je zaraženost bakterijom meningokoke (meningitis) u Bugojnu. U Sarajevu sada leži beba od 6 mjeseci koja je meni bliska a koja je zarađena sa tom bakterijom meningokok a upravo je stigla još jedna beba od 11 mjeseci isto iz Bugojna. U infektivnoj bolnici na Koševu su nam rekli da najviše pacijenata sa tom bakterijom dolazi iz Bugojna i da je Bugojno trenutno najzaraženije područje. Ja sam se malo raspitao ko je sve to imao u zadnje vrijeme i došao sam do 10 djece od kojih je 2 smrtno završilo. Molim vas poduzmite nešto da se ovo počne istraživati jer su ovo većinom bebe i predškolska djeca. Ne daj Bože da se to uvuče u škole, to bi bila katastrofa. I što treba naše doktore bolje uputiti jer najviše griješe što na vrijeme to ne otkriju i zavlače pacijente pa je puno teže izlječenje i posljedice su daleko veće. Ovo se sve krije od javnosti. Sigurno će se još porodica javit koje su ovo prošle a također možete sve podatke dobiti od infektivne bolnice u Sarajevu i Zenici (tamo šalju pacijente iz Bugojna).“

Od jutros smo odmah kontaktirali više puta infektivne odjele u Zenici i Sarajevu ali se niko ne javlja, nedjelja je pa je moguće da odjeli ne rade, ali ćemo odmah sutra istražiti ovaj problem.

Bugojanac nam je također otkrio u razgovoru kako je u pitanju nekoliko porodica koje ne želimo spomenuti zbog anonimnosti a sa kojima ćemo pokušati stupiti u kontakt kako bi se ovaj problem pokušao rješavati. Kako navodi puno ih je iz Bugojna i bolest se prenosi sa čovjeka na čovjeka, kihanjem ili kašljanjem, a neke šalju u Zenicu a neke u Sarajevo. Beba koju spominje naš sagovornik se nalazi u prinudnoj komi i u kritičnom je stanju.

Molimo da nam se jave oni koji su imali iskustva sa ovom bolesti iz Bugojna, anonimno ćemo objaviti vaša saznanja.

ŠTA JE MENINGITIS?

Simptomi meningitisa su:
povišena tjelesna temperatura
glavobolja
bol u zglobovima
osjećaj slabosti
mučnina
povraćanje.
Uz jaku glavobolju javlja se i osjetljivost na svjetlost, dezorijentiranost i poremećaj svijesti te katkad, osip po tijelu. Najupečatljiviji simptom meningitisa jest ukočenost vrata (osoba ne može bradom dotaknuti prsa).

Virusni meningitis obično prolazi bez komplikacija, dok bakterijski može ostaviti posljedice poput oštećenja sluha, vida, promjene ponašanja, teškoća u učenju, epileptičnih napada i sl. Ako dođe do razvoja septikemije (ulaska uzročnika u krv i širenje tijelom), moguća su i oštećenja tkiva, zatajenje organa i smrt.

Bakterijski meningitis češće se pojavljuje zimi i početkom proljeća, a virusni ljeti ili u ranu jesen.

Kako se zaštititi?

Dobro je slijediti nekoliko koraka kako bi se smanjila mogućnost zaraze odnosno širenja bolesti:

često perite ruke sapunom i vodom, osobito nakon mijenjanja pelena, obavljanja nužde, kašljanja ili ispuhivanja nosa,
izbjegavajte doticanja lica neopranim rukama,
izbjegavajte bliski kontakt kao što je ljubljenje, grljenje ili dijeljenje pribora za jelo s oboljelima,
redovito čistite površine koje se često dodiruju, kao što su igračke i kvake, mobitele
izbjegavajte ubode insekata.
Protiv nekih uzročnika meningitisa postoje vakcine koje se primjenjuju bilo prema kalendaru cijepljenja bilo prema indikaciji liječnika. U nekim slučajevima pojave bolesti u obitelji odnosno kolektivu moguća je i preventivna primjena antibiotika prema indikaciji i pod kontrolom liječnika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh