BiH

Gripa hara Hercegovinom, kako ju spriječiti i liječiti?

Na području HNK u decembru 2018. registrovana su 402 slučaja akutne respiratorne infekcije, te 248 slučajeva obolijevanja od bolesti sličnih gripi. Dosad su evidentirana i dva slučaja gripe, potvrđeno je u kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo.

Klinička bolnica Mostar - Haber.ba

Najveći broj oboljelih registrovan je u općini Prozor. Prema pristiglim prijavama, tri osobe oboljele od akutne respiratorne infekcije na vrijeme su hospitalizirane. Doktor Erdin Alajbegović ističe da je trenutno u ostatku Evrope prisutan nizak intenzitet gripe, te da se veći broj oboljelih očekuje tek u predstojećim mjesecima. Gripa, ističe, nije obična prehlada, već ozbiljna bolest čiji su simptomi povišena tjelesna temperatura, groznica, glavobolja i mijalgija.

U klimatskim uvjetima karakterističnim za ovaj period godine česta su i oboljenja slična gripi, najčešće akutne respiratorne infekcije. Izrazito zarazni virus, čija inkubacija traje ponekad i manje od 24 sata, zahvata nešto kasnije i slama kompletan organizam. Jedan oboljeli tad može zaraziti čak dvanaest ljudi. Gripa je posebno opasna za starije i djecu. To, prema istraživanjima, potvrđuje i porast broja komplikacija i čak pet puta veći broj hospitalizacija, ističe doktor Alajbegović.

Virus kod djece može izazvati upalu srednjeg uha, a kod odraslih i tri vrste upale pluća – virusnu s izrazito visokom smrtnošću, virusno-bakterijsku sa smrtnošću do 15 posto, te najlakši oblik – pneumoniju uzrokovanu bakterijama sa mortalitetom od visokih sedam posto. Prema ispitivanjima njemačkog kineziološkog fakulteta, mjesec nakon preboljelog virusa kapacitet pluća smanjuje se za deset posto, dok je mišićni tonus dva mjeseca nakon bolesti manji za čak 20 posto. Iz Zavoda stanovništvu poručuju izbjegavanje prostorija u kojim boravi veći broj ljudi. Virus gripe ima sposobnost interhumanog prenosa, pa je preporučena i distanca od ljudi koji kašlju i kišu od makar jednog metra.

Preporučivo je i izbjeći pothlađivanje, zatim odijevanje odjeće i obuće prikladnih za nagle temperaturne promjene, ishrana bogata citrusnim voćem, pri čemu je važno voditi računa da se vitamin C inaktivira na visokim temperaturama, a poželjni su i komercijalni pripravci za ublažavanje simptoma dostupni i bez liječničkog recepta poput kombinacije paracetamola, vitamina C, dekongestiva nosne sluznice i sličnih tvari. Ne preporučuje se uzimati antibiotike na svoju ruku. Gripa je virusna bolest i ne može se liječiti antibioticima koji, kao i svaki drugi lijek, mogu biti i štetni za organizam. Naravno, antibiotici se koristite ako je ljekar u određenom slučaju zaključio da su oni potrebni, dodaje Alajbegović.

Djeca mlađa od 15 godina nipošto ne bi smjela uzimati acetilsalicilnu kiselinu zbog opasnosti od pojave Reyeva sindroma. Kao adekvatna zamjena preporučen je paracetamol, te pokrivanje usta i nosa maramicom prilikom kihavice i kašlja, uz strogo bacanje maramice odmah nakon kašlja. Alajbegović je na kraju konstatovao i da je od velike važnosti pravovremena vakcinacija.

Gužve na odjelima pedijatrije u mostarskim bolnicama posljednjih su dana ogromne, a prije tri dana mediji su izvijestili da u SKB-u majke najmlađih bolesnika noći provode na stolicama, jer manjka kreveta za spavanje. Povećanje broja zaraženih očekuje se u drugoj polovini januara, koja je prema nepisanom pravilu krizni period za ovaj virus. Također, pospješit će je i početak drugog polugodišta u školama i dugotrajnija zadržavanja u zatvorenim prostorima (učionicama).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh