BiH

Sarajevo: Četiri hiljade ljudi oboljelo od gripe

U Kantonu Sarajevo do sada je evidentirano oko 37.000 oboljelih od respiratornih infekcija, a oko 4.000 oboljelih od gripe i bolesti sličnoj gripi, kazala je epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pitić.

Zagađenje zraka u Sarajevu - Ilustracija / Fena.ba

Navela je da su simptomi gripe visoka temperatura koju je teško spustiti, groznica, kašalj, upaljeno grlo, bolovi u zglobovima i mišićima, glavobolja, zimica i umor te gubitak apetita, piše “Fena”.

Pitić je istakla da sezona respiratornih infekcija u Evropi počinje u 40-toj sedmici tekuće i da traje do 20-te sedmice naredne godine te da se u Bosni i Hercegovini u tom periodu prate respiratorne infekcije, uključujući i gripu.

“Ovogodišnja sezona se karakteriše kao sezona predviđenog, uobičajenog toka za Sjevernu hemisferu. Do sada je u Evropi evidentirano 9,6 miliona oboljelih, 4,6 miliona posjeta ljekaru radi respiratornih infekcija i 114.000 hospitaliziranih”, kazala je Pitić te dodala da su izolirani virusi kod oboljelih AH1 u 38,5 posto i AH3 u 20,8 posto.

Kao najvažniju i najefikasniju preventivnu mjeru, Pitić je navela vakcinaciju protiv gripe koja pokriva sva četiri najčešće izolirana virusa.

Ukoliko građani nisu vakcinisani, Pitić preporučuje izbjegavanje skupova naročito u zatvorenim i neprovjetrenim prostorijama, zatim udaljavanje od osobe koja kašlje ili kiše, pranje i dezinfekcija ruku, korištenje jednokratnih maramica i ubrusa i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa ili usta.

“Ako ste bolesni, trebate ostati kod kuće”, savjetovala je Pitić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh