BiH

Zastoj! – MMF otkazao sastanak na kojem je trebalo odobriti tranšu za BiH!

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Ruben Atojan (Atoyan) izjavio je za “Avaz” da je zbog trenutnog zastoja nastalog zbog smjene ministra finansija FBiH Ante Krajine, te implikacija po stand-by aranžman, otkazan sastanak Odbora Izvršnih direktora MMF-a planiranog za 22. januara.

No image - Haber.ba


MMF (Foto: Arhiva)

Tako je prolongirano odlučivanje o prijeko potrebnoj tranši ove međunarodne institucije za našu državu od 62,5 miliona maraka.

Atojan je poručio kako MMF nastavljamo pažljivo pratiti situaciju, te je izrazio nadu u brzo rješenje trenutnog zastoja.

On je pojasnio da svi članovi Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine, uključujući sve ministre finansija, potpisuju pismo namjere i upućuju prema MMF-u u kojem potvrđuju opredijeljenost u provođenju dogovorenih ekonomskih politika koje MMF podržava u okviru stand-by aranžmana.

S tim u vezi, naglasio je da je za provođenje ovih politika od presudne važnosti potpuno operativno i funkcionalno Ministarstvo finansija FBiH.

– U okviru aranžmana postoji niz inicijativa koje zahtjevaju aktivnu ulogu i podršku Ministarstva finansija FBiH, uključujući i ministra finansija u njegovoj ulozi kao člana Vlade FBiH, ali isto tako i u drugim tijelima kao što su Fiskalno vijeće, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje, Stalni komitet za finansijsku stabilnost, i Odbor Agencije za osiguranje depozita. Stoga nadamo se brzom rješenju trenutnog zastoja – potcrtao je Atojan.

(nezavisne)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh