BiH

Komentar, mnogo vike ni oko čega: Neću Bosnu, neću NATO

SDA je objavila da će Ustavnom sudu BiH poslati apelaciju za promjenu imena Republika Srpska u Republika Srba, Bošnja i Hrvata. Naravno, reagirao je tradicionalno bijesno Milorad Dodik.

rtrs

Piše: S. Omeragić

„Imamo pripremljene zakone da tokom noći uspostavimo granice u RS“, rekao je jednoj sarajevskoj televiziji. Dakle, on je RS već pripremio za otcjepljenje. Koliko je onda uopšte bitno ovo obraćanje SDA Ustavnom sudu BiH, ako je Dodik tajno pripremao antiustavne i nezakonite akcije koje vode ka otcjepljenju? Koliko dugo se Dodik pripremao? Najmanje deset godina daje izjave kako će se raspasti država kojoj trenutno sjedi u vrhu. Najmanje deset godina Dodik poziva na otcjepljenje RS od BiH.

Posebna priča je kada Dodik dobije podršku za otcjepljenje RS i kada horski za njim krenu srbijanski lideri Vučić, Dačić i SPC. Mudra šutnja je tada tradicija OHR-a.

Sada je OHR potez SDA prema Ustavnom sudu BiH nazvao neodgovornim i kontraproduktivnim.

Nakon izjave Dodika da je sve pripremio za otcjepljenje RS, hoće li OHR reagirati i makar osuditi taj užas? Za sada se niko iz te instuticije nije oglasio. Visoki predstavnik Valentin Incko tek ovlašno i izokola prigovori na svaku desetu Dodikovu prijetnju cjelovitosti BiH.

Je li Dodik ikada tražio od Ustavnog suda mišljenje o svojim otcjepljenjima, referendumima i sličnim akcijhama koje promovira u svakom intervjuu i kad ga pitaju i o bezazlenim stvarima. Nije, naravno, jer je time samo priznao da radi izvan sistema od kojeg prima platu. Po čemu je onda opasno i za osudu tražiti mišljenje od Ustavnog suda BiH o bilo kojem pitanju?

Naoružavanje policije dugim cijevima i najave o formiranju vojske RS nije neodgovorno i kontraproduktivno za OHR? Izetbegović je na konferenciji za medije u četiri navrata spomenuo NATO i odbijanje Dodika da prihvati evroatlantske integracije: „Ne dirajte naše balvane na putu“, lider SDA je objasnio slikovito ponašanje vlasti u entitetu RS u odnosu na NATO.

Ambasada Rusije je zatražila hitan vanredni sastanak PIC-a. Nije ga sazvala za stotine Dodikovih ispada. Diplomatija je jedan od poslova na kojem možeš sakriti pristrasnost. Ali ne možeš kada budeš jedan od dva ambasadora na nekom antiustavnom skupu druge države, pa onda onog drugog ambasadora još i smijene.

Izetbegović je na ovoj konferenciji bajagi dao prostora od nekih pola godine za promjenu suštine RS. Traži priznanje bosanskog jezika, traži ravnopravnost Bošnjaka i Hrvata i prihvatanje evroatlantskih integracija. SDA je prvi put rekla dosta ovom stalnom i generalnom bojkotu bilo kakvog napretka BiH. Za štošta loše u ovoj zemlji možemo prigovoriti upravo njihovom kukavičluku i lošoj odbrani interesa BiH. Sad su iznenada napravili pravni potez prema Ustavnom sudu, a onda se povukli na polugodišnju distancu.

Ključno pitanje je ipak, može li uopšte Ustavni sud BiH mijenjati ime potvrđeno u jednom međunarodnom sporazumu. Svi međunarodni pravnici bi rekli da se radi o neodrživom zahtjevu u međunarodnom pravu. Zašto su se onda iz SDA upustili u ove akcije?

Mediji javljaju neprestano da Dodik neće u NATO, ali hoće u EU.

Naravno, jer nas NATO želi sada, a Evropa je daleko nekih pet godina.

Za jedan ruski portal je u decembru 2014. Dodik je rekao: „Nas faktički prisiljavaju da se integriramo u EU. Najavio je da RS planira jačati suradnju s državama euroazijske regije uz konstataciju kako je veoma važno da euroazijski model bude što snažniji “kako bi bio alternativa drugim globalnim projektima”. Rekao je da “bezuvjetno razumije i podupire” ruskog predsjednika Vladimira Putina u sadašnjoj konfrontaciji sa Zapadom što uključuje i rusku aneksiju ukrajinskog Krima, prenosi patria.

Dodik je kao baksuzni sin, kojem međunarodni faktor sve oprašta, jer iza njega stoje moćni pokrovitelji. I ne samo Rusija. Možda je ovo najbolja prilika da se patriote ove BiH još jednom zapitaju da li će međunarodna zajednica braniti demokratiju, istinu, slobode, civilizacijska dostignuća ili nešto što je napravljeno na zločinu i traje na sili, kakvu smo gledali danima kao teror nad mirnim demonstracijama građana Banja Luke…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh