BiH

Napadi na doktore sve učestaliji: “Ovome se mora stati u kraj”

Ljekarska komora Hercegovačko-neretvanskog kantona nedavno je od Parlamenta FBiH, odnosno od predsjedavajućeg Elvira Karajbića, zatražila da doktori dobiju status službene osobe.

No image - Haber.ba

Slijedom nemilih događaja kojima su svakodnevno izloženi, u Komori su se, navode, smatrali dužnim reagovati, te pokrenuti inicijativu za dobijanje novog statusa i to kroz važeće zakonske okvire u Federaciji BiH.

Navode da su doktori već duže izloženi raznim vrstama pritisaka, prijetnji, verbalnih, pa čak i fizičkih napada od pacijenata.

Predložili su i da se što hitnije razmotri ova problematika, koja je po statistikama svaki dan sve veća, tražeći pritom i pravnu zaštitu zbog primjene fizičke sile. Zahtijevaju da se svaki napad ubuduće tretira kao kazneno djelo. Predsjednik Komore doktor Mehmed Haznadar ističe da je broj fizičkih i verbalnih napada na doktore i medicinsko osoblje u porastu te da su doktori danas slabo ili nikako zaštićeni, bez obzira i na angažman zaštitarskih službi u zdravstvenim ustanovama.

“Dešavali su se napadi i na doktore u slučajevima u kojim dotični nisu bili, kako volimo kazati – ni krivi, ni dužni. Nažalost, postoje slučajevi u kojim niko od nas ne može pomoći, a pacijenti ponekad to neće ili ne mogu shvatiti, pa reagiraju neprimjereno. Niz je slučajeva napada i u našoj bolnici (Kantonalna bolnica “Dr. Safet Mujić” u Mostaru, op. a) u kojim su uvrede ili udarce trpjele kolege. Nedavno je napadnut mladi specijalizant samo zato što je rodbini pacijenta kazao da je pacijent u teškom stanju i da je ishod neizvjestan”, navodi Haznadar.

Podsjeća na Zakon o pravima pacijenata, koji kao i ostali tretira sistem zdravstvene zaštite. U njemu je jasno navedeno da pacijenti ili njihovi zastupnici u slučaju nezadovoljstva medicinskom uslugom imaju pravo žalbe Ljekarskoj komori. Tamo se, napominje Haznadar, svaka pristigla žalba detaljno provjerava, nakon čega se donose zaključci i odluke. Nedavno je Komora u HNK-u kaznila doktora za kojeg se ispostavilo da nije postupio u skladu sa zakonima i etičkim kodeksom.

“Nije tačno da posljednjom inicijativom nastojimo pobjeći od odgovornosti. Bolnice imaju jasan red, a mi želimo tek da nas država i institucije zaštite dok radimo naš časni posao”, dodaje Haznadar.

Vjeruje da će inicijativa iz Hercegovine uskoro zaživjeti u cijeloj FBiH, odnosno da će je podržati svi sindikati i ostale komore. Podsjetimo, prošlog mjeseca u znak protesta zbog napada na doktore, brojni su zdravstveni radnici javno protestovali ispred svih ustanova u HNK-u.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh