BiH

Ustavni sud BiH nenadležan za ocjenu ustavnosti uputstva CIK-a

Ustavni sud Bosne i Hercegovine se na današnjoj sjednici proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti Uputstva Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Ustavni sud BiH - Cin.ba

Apelacijom je osporavan akt koji je CIKBiH usvojio 18. decembra prošle godine, a kojim je predviđeno da se prilikom popune Doma naroda Federalnog parlamenta koristi popis stanovništva iz 2013. godine i princip 1/1/1 što podrazumijeva da će u tom domu biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona, ukoliko budu izabrani.

Više stranaka u BiH protive se korištenju Popisa stanovništava iz 2013. godine prilikom pune Doma naroda FBiH, optužujući da bi primjena posljednjeg popisa stanovnišva, a ne onog iz 1991. godine, značilo i priznavanje legalizacije etničkog čišćenja u BiH nastalo u ratu iz devedesetih. Dejtonski mirovni sporazum također definiše korištenje popisa iz 1991. do povratka raseljenih na njihova prijeratna ognjišta, što se do danas nije desilo.

Uputstvo CIK-a ostaje na snazi sve dok ga neko nadležno tijelo ne ospori, rečeno je danas u Ustavnom sudu BiH, prenosi Patria.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh