BiH

Vraća li se stara biblioteka studentima Mostara?

Prostor bivše univerzitetske biblioteke koji se nalazi na mostarskom šetalištu ponovo bi trebao služiti svoj ranijoj svrsi. Naime, prema riječima pomoćnice rektora Sveučilišta u Mostaru za nastavu, studente i pravna pitanja, Vesne Kazazić, na tribini “Gdje će ići mojih 10 KM?”; koja se u organizaciji Studentskog zbora SUM-a održala u srijedu u Mostaru, rekla je kako SUM radi na povratku ove biblioteke u Mostar.

Bivša univerzitetska biblioteka u Mostaru - PR/Haber.ba

“Kraj stare gimnazije bio je prostor gdje smo nekada imali biblioteku, a sada se vode sporovi oko imovinsko-pravnih odnosa. Kada to riješimo, taj prostor, a čini mi se da smo na tom putu, ili neki drugi, tada ćemo vratiti biblioteku u Mostar”, rekla je Kazazić.

Ranije je, tokom 2014, javnosti saopšteno da se zgrada nalazi u vlasništvu Univerziteta Džemal Bijedić. Akademska zajednica Univerziteta kao naučna ustanova, u svakom slučaju, ima namjeru da spomenutu zgradu vrati u funkciju biblioteke koja bi služila kao opće dobro svim građanima Mostara i šire, navedeno je u saopštenju Ureda za informisanje Univerziteta.

U saopštenju je navedeno da je prije agresije na Bosnu i Hercegovinu u zgradi bila smještena Univerzitetska bioblioteka.

Novi član Predsjedništva BiH Željko Komšić nedavno je predlagao da se ured koji je za potrebe bh. Predsjedništva u Mostaru koristio ranije Dragan Čović, iskoristi za zajedničku biblioteku, što su na Sveučilištu odbili.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh