BiH

Šeranić: “Dodatne vakcine neće pomoći građanima, gripa nema epidemijski karakter”

Broj osoba koje su kod nas do sada prijavljene da boluju od obolenja sličnih gripu je ispod jedan posto u odnosu na cijelu populaciju, tako da ovo još nema epidemijski karakter, ističe ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Alen Šeranić - Srpskainfo.com

– Ako bi se i desila situacija da razmišljamo o proglašenju epidemije gripa, javnost treba da zna da sve mjere koje se sprovode u epidemiji zapravo treba da se sprovode i u vremenu kada nije proglašena epidemija. Zato ponovo pozivam sve građane da obrate pažnju na redovno pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje boravka u prostorijama u kojima boravi više ljudi – kaže Šeranić.

Po njegovim riječima, zdravstvene ustanove uz to, po sopstvenoj procjeni, mogu da zabrane ili ograniče posjete u bolnicama, posebno da osobe koje su već u bolnici zbog drugih oboljenja ne bi bile izložene i gripu i na taj način se pogoršalo njihovo stanje.

On ističe i da nabavka dodatnih vakcina protiv sezonskog gripa i vakcinisanje u ovom trenutku, kada je sezona gripa na vrhuncu, nemaju smisao.

– Vakcinacija protiv gripa ima smisla u periodu prije početka sezone gripa, u oktobru i početkom novembra, odnosno od 40. sedmice u toku godine, jer vam je za razvoj imuniteta nakon vakcine koju primite potrebno dvije do tri sedmice. S obzirom na to da se mi sada nalazimo u periodu kada je vrhunac gripa, i da se očekuje da se do kraja februara na neki način završi ovaj vrhunac, nema smisla da se sad nabavljaju bilo kakve vakcine ili vakciniše stanovništvo, jer su potrebne te dvije-tri sedmice za razvoj imuniteta. U tom periodu osoba može i da se razboli od gripa, po nismo dobili ništa – objašnjava Šeranić, piše “Srpskainfo“.

Dodaje da su ove vakcine u RS nabavljene protekle jeseni za osobe koje boluju od hroničnih oboljenja, a iskorištene su i sve doze koje su nabavljene za potrebe stanovnika koji su željeli da ih sami kupe i vakcinišu se protiv gripa.

Podsjeća i da osobe koje su do sada umrle, a imale su grip, nisu bile vakcinisane. Važno je, dodaje on, i da u Srpskoj za sada nema ugrožene djece.

– Uglavnom su to osobe starije životne dobi, koje su već oboljele od drugih oboljenja, kao što su hronične opstruktivne bolesti pluća, određeni maligniteti ili određene mišićno-distrofične bolesti. Nažalost, oboljeli su i od gripa, i upravo grip daje smrtne ishode kod takvih osoba. Još ako te osobe nisu vakcinisane, onda su simptomi kod njih dosta teži – kaže Šeranić.

Slična situacija je, ističe, sa Hrvatskom i Rumunijom, koje su u Evropi najizloženije trenutno i prijavljuju najveći broj oboljelih od gripa.

Virus gripa H1N1 javljao se i u nekim prethodnim sezonama, ali u ovoj godini izaziva dosta teške komplikacije, posebno kada se situacija uporedi sa prošlogodišnjom, kada je bila predominacija virusa tipa B, koji ne izaziva tako teška stanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh