BiH

Računi za struju šokirali građane: “A uopšte se ne grijem na struju!”

Brojni građani žale se da su im računi za potrošenu električnu energiju u januaru izuzetno veliki. Jedan Banjalučanin tvrdi da je nemoguće da je u januaru potrošio 170 maraka, a tvrdi da se ne grije na struju.

No image - Haber.ba

Drugi sumnjaju da brojilo nije očitano kada je trebalo, a neki vjeruju da se radi o naknadi za obnovljive izvore energije koja je od januara povećana za 44,2 posto.

U “Elektrokrajini” Banjaluka za “Srpskainfo” uvjeravaju da su računi domaćinstva po osnovu naknade za obnovljive izvore energije za domaćinstva prosječno veći za 0,94 konvertibilne marke.

Ako je neko u decembru imao račun od 130 KM, a pod pretpostavkom da je u januaru potrošio istu količinu kilovata, račun za prvi mjesec u ovoj godini je, kako kažu u “Elektrokrajini”, 132,40 KM.

“Očitanje januarske potrošnje je, kao i svaki prethodni mjesec, počelo najranije tri dana prije isteka obračunskog perioda i završilo najkasnije tri dana po isteku obračunskog periodu (29. januara – 3. februara) u skladu sa odredbama Opštih uslova za isporuku i snabdijevanje električnom energijom”, kažu u “Elektrokrajini”.

Naknadu za obnovljive izvore energije plaćaju svi krajnji kupci, i domaćinstva i pravna lica, a od 1. januara se obračunava po 0,0075 KM po potrošenom kilovatu struje, dok je tokom prošle godine ta naknada bila 0,0053 KM po kilovatu. Prosječna mjesečna potrošnja domaćinstava električne energije u RS je oko 350 kilovata, što znači da će u prosjeku naknada za OIE iznositi oko 2,6 KM bez PDV.

Novac od naknada za obnovljive izvore električne energije ne ide “Elektroprivredi RS” već se raspoređuje proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Vlasti u RS planiraju da ukinu podsticaje za proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora i da naknada koju za to plaćaju građani ne bude uvećavana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh