BiH

Troškovi bolovanja u HNK iznosili 1,2 miliona KM

Tokom prošle godine nije bilo značajnijih zloupotreba bolovanja

faktor

Radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u prošloj su godini bolovanja najčešće koristili zbog bolesti, njege člana obitelji i povreda izvan rada, što je kantonalni Zavod za zdravstveno osiguranje stajalo 1.245.805 maraka.

– Ukupan iznos refundiranih finansijskih sredstava za bolovanja zaprimljena u 2018. godini iznosi 1.245.805 maraka – rečeno je Feni iz spomenutog zavoda.

Isplaćene naknade odnosile su se na bolest (836.109 KM), bolest i komplikacije u trudnoći i porođaju (249.935 KM), njegu člana obitelji (93.240 KM), povrede izvan rada (61.269 KM), pratnju (3.297 KM) te ostalo (1.956 KM).

Kada su u pitanju neopravdana bolovanja, odnosno zloupotrebe, iz Zavoda nisu mogli kazati koliko ih je bilo, no ta pojava, po njihovom mišljenju, nije zabrinjavajuća.

– Tokom prošle godine ne možemo kazati kako je bilo zloupotreba korištenja bolovanja. U pet domova zdravlja evidentirali smo određena kršenja odredbi Ugovora između Zavoda i domova zdravlja koje su otklonjene i možemo kazati kako ova pojava nije zabrinjavajuća – istaknuli su iz Zavoda za zdravstveno osiguranje HNK-a,prenosi Faktor


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh