BiH

Ustavni sud BiH o Danu bh. entiteta RS i Uputstvu CIK-a

Ustavni sud BiH će na dvodnevnoj plenarnoj sjednici, zakazanoj za danas i sutra, razmatrati apelaciju devet delegata u Vijeću naroda RS, kojom se želi osporiti Zakon o Danu RS, odnosno 9. januar kao Dana ovog entiteta.

Ustavni sud BiH - Cin.ba

Apelacija je upućena Ustavnom sudu BiH 5. januara prošle godine.

O ustavnosti 9. januara Ustavni sud BiH izjasnio se 26. novembra 2015. godine, kada je razmatrao apelaciju Bakira Izetbegovića. Tada je utvrđeno da je 9. januar kao “Dan RS” neustavan, odnosno da Zakon o praznicima ovog entiteta nije u skladu sa članom I/2. Ustava BiH.

No, vlast u RS-u se usprotivila ovakvoj odluci Ustavnog suda BiH, pa je u septembru 2016. raspisala referendum na kojem se 99,79 građana izjasnilo da žele obilježavati 9. januar kao Dan RS.

Prethodno je Ustavni sud BiH odbio zahtjev Narodne skupštine RS za preispitivanje odluke o neustavnosti 9. januara i donio privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma.

Nakon referenduma, Narodna skupština je usvojila Zakon o Danu RS, gdje se navodi da se “na osnovu potvrđene volje građana RS, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike”.

Upravo će ovaj zakon biti predmetom ocjene ustavnosti na predstojećoj plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH, jer se na njenom dnevnom redu nalazi Zahtjev devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o Danu Republike Srpske.

Uputstvo CIK-a

Ustavni sud će razmatrati i zahtjev Borjane Krišto (HDZ), predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH, za ocjenu ustavnosti uputstva koje je donio CIK BiH o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Potvrdio je ovo za “Vijesti” registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Krišto je, podsjetimo, ovaj zahtjev podnijela 29. januara, dva dana uoči sjednice Ustavnog suda BiH na kojoj čijem dnevnom redu je bio zahtjev za ocjenu ustavnosti istog uputstva koji je ranije podnijelo 27 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Na toj sjednici, održanoj 31. januara, Ustavni sud BiH se proglasio nenadležnim za ocjenu ustavnosti Uputstva CIK-a BiH o načinu raspodjele mandata u federalnom Domu naroda po zahtjevu 27 poslanika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh