BiH

Radovi na cesti Stolac – Neum u punom jeku

Radovi na dva lota ceste Stolac – Neum u dijelu koji pripada općini Neum u punom su jeku, ističu u preduzeću Ceste FBiH, a ukoliko vremenske prilike budu dozvoljavale, trebali bi se okončati već do kraja aprila.

Stolac - Neum-Haber.ba

Radovi na poddionici Stari Neum – Babin Do, u dužini od 5,3 kilometra i Babin Do – Oštrovac, dugoj 1,7 kilometara, te na tunelu Oštrovac u završnoj su fazi. Istovremeno je u planu i završetak radova na poddionici Oštrovac – Broćanac, dugačkoj oko pet kilometara. Izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove u JP Ceste FBiH Bekir Isaković ističe da je u toku i evaluacija ponuda za dionicu od Drenovaca do Stolova. U ovom dijelu Neuma davno je okončan proces eksproprijacije zemljišta.

– Već je objavljen tender za tu dionicu. Također, radi se na eksproprijaciji zemljišta prije tunela Žaba. Još je upitno 12 kilometara zemljišta. Kada to riješimo, imat ćemo odriješene ruke za rad na području Neuma. Sredstva za cestu davno su obezbijeđena, rekao je direktor ekonomsko-pravne službe u ovom preduzeću Bekir Isaković.

Dodaje i da su dosadašnje radove donekle usporile vremenske neprilike. Konačan završetak radova na obje strane puta, odnosno njezino otvaranje zavisit će, ističe, ponajviše upravo od eksproprijacije, jer je ona ključ za tendere.

– Bez eksproprijacije nemamo ni dokaze koje moramo predočiti kreditorima. I to je, ustvari, jedino što nas donekle usporava u naumu da završimo kompletnu cestu. Problem je što direktno ne možemo utjecati na to. Eksproprijacija je, podsjećam, nadležnost lokalnih zajednica, dodaje.

Najveći zamah na ovom projektu je izgradnja tunela Žaba dugačkog 975 metara. Radove izvodi konzorcij Euroasfalt-HP Investing. Tunel i dvije ceste u dužini od 525 i 1.125 metara koštat će oko 23 miliona KM.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh