BiH

Prava drama daleko od očiju javnost – Hercegovinom "hara" smrtonosna bolest lašmanija ?!

Dok se bosansko-hercegovački mediji posljednjih mjeseci uglavnom bave slučajevima šuge na prostoru Mostara, daleko od očiju javnosti odvija se prava drama – na liječenje u Sarajevo prebačena je pacijentkinja iz Počitelja sa dijagnozom rijetke bolesti lašmanije.

No image - Haber.ba


Komarac (Foto: Ilustracija)

Bolest prenose komarci, a dok se o virusu Zapadnog Nila ranije pričalo zbog oboljenja u Srbiji, od kojih su neka imali smrtni ishod, lašmanija je većini nepoznanica. Opasna bolest postoji na prostoru BiH već 15 godina, slučajevi zaraze su rijetki ali su zato smrtonosni, objašnjavaju stručnjaci.

“Mi smo imali ukupno šest slučajeva posljednjih godina, a zadnji je sada potvrđen u Počitelju.

Radi se o ženii, a ljekari u Sarajevu su nakon 18 dana potvrdili moju dijagnozu da se radi upravo o toj bolesti”, potvrdio je šef mostarskog Odjeljanja za zarazne bolesti Nazif Derviškadić.

Objašnjava da je riječ o izuzetno opasnoj bolesti koja napada koštanu srž i dodaje da je u Hercegovini od evidentiranih šest slučajeva jedan bio sa smrtnim ishodom.

“Važno je da se bolest na vrijeme otkrije i počne sa liječenjem. Činjenica je da se bolest teško otkriva, ali isto tako malo ljekara sumnja na postojanje ove bolesti u Hercegovini. Inkubacija može trajati i do godinu dana, ima simptome slične šugi i zato je pitanje boluju li zaista oni kojima je dijagnostikovana šuga od te bolesti, ili imaju lašmaniju”, navodi Derviškadić.

Ovakvo alarmantno upozorenje donekle je smirila glavni federalni epidemiolog Jelena Ravlija, istakavši da Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH nema prijavljen nijedan ovakav slučaj, ali da “znaju da se bolest javlja na području Hercegovine”.

Iz sarajevske klinike, u kojoj je trenutno smještena zaražena žena, potvrđeno je da je stanje osobe oboljele od lašmanije sada zadovoljavajuće i da očekuju potpuni oporavak.

(tanjug)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh