BiH

Operacija srčanog zaliska radi se u BiH, a Zavod pokriva troškove samo u inostranstvu!?

Iz tuzlanskog zavoda kažu da, bez obzira na to što je zahvat dva ili tri puta jeftiniji u BiH, oni pacijentu mogu dati 20 posto novca samo ako će pristati na zahvat u inozemstvu

ilustracija

Kardiovaskularne bolesti najveći su uzročnik smrti u Bosni i Hercegovini. Mnoge operacije, na sreću bh. građana, moguće je uraditi u našoj zemlji, ali ima i onih zbog kojih se pacijenti šalju u inozemstvo, piše “Avaz.ba“.

Takvi su zahvati, u pravilu, preskupi, a bez pomoći Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH nisu ih u mogućnosti uraditi. Pravilnikom Zavoda, naime, samo neke operacije podliježu sufinansiranju. Nažalost, pacijenti neke ipak sami moraju platiti, a kantonalni zavodi „uskaču“ i daju dio novca.

Vrhunski tim

Jedan od takvih zahvata je kateterska zamjena aortnog zaliska bez hirurškog reza, metoda poznat kao tzv. transcatheter aortic valve insertion (TAVI). Taj zahvat, iako je riječ o proceduri koja je jedino moguće rješenje za pacijente kod kojih se više hirurški ne može zamijeniti srčani zalistak, kada hirurgija postane nemoćna, a koji košta na hiljade maraka, pacijenti moraju sami platiti.

Tuzlak (ime i prezime poznato redakciji) za pomoć u sufinansiranju ovog zahvata javio se Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja TK. No, ostao je u šoku kada su mu rekli da mu mogu dati 20 posto novca za liječenje u inozemstvu. Bilo mu je nejasno zašto mora ići u bolnicu u Njemačku, Tursku, Francusku… ako već u BiH postoji tim vrhunskih ljekara koji rade TAVI operaciju za dosta manje novca.

Šokiran saznanjem, upitao je zašto da za veće pare mora ići na zahvat u inozemstvo, pa mu je rečeno da je tako određeno Pravilnikom Zavoda, odnosno da Zavod nema ugovor s domaćom ustanovom gdje se ti zahvati rade.

Pacijent je izrazio žaljenje što TAVI zahvat, za koji je skupio određenu sumu novca, nije pokriven putem Zavoda FBiH, s obzirom na to da je dosta skup i da ga većina bh. građana ne može platiti. Apelirao je na nadležne da ovaj program uvedu u svoj pravilnik, navodeći da bolesnima „to znači šansu za život“.

Striktno pridržavanje

Tragom njegovih navoda kontaktirali smo Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Tuzlanskog kantona, odakle su nam rekli da se oni striktno moraju držati odredbi Pravilnika te da, bez obzira na to što je zahvat dva ili tri puta jeftiniji u BiH, oni pacijentu mogu dati 20 posto sredstava samo ako će pristati na zahvat u inozemstvu.

Velika potreba

– Pravilnikom Zavoda, 11 plus dvije nove dijagnoze potpadaju pod finansiranje liječenja u inostranstvu. Ukoliko osiguranik boluje od oboljenja koje se ne nalazi na tom pravilniku i spisku dijagnoza, a indiciran mu je operativni zahvat u inostranstvu, traži se konzilijarno mišljenje, odakle se kaže da u BiH isti ne može biti urađen, te se pacijent upućuje u inostranstvo – kazali su nam iz Tuzlanskog zavoda.

Kako saznajemo, potreba za TAVI zahvatima, koji se u BiH rade samo u jednoj bolnici, svakim je danom sve veća.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh