BiH

Za porodice s blizancima, troje i više djece Općina Novi Grad osigurala po 500 KM

Uz čestitke sretnim roditeljima načelnik Efendić kazao je da je to simbolični poklon lokalne zajednice roditeljima koji se odluče za više djece

No image - Haber.ba

Općina Novi Grad Sarajevo i ove će godine dodijeliti simbolične poklone u iznosu od po 500 KM porodicama koje su dobile treće, svako naredno dijete i blizance. Tim povodom u zgradi Općine danas je upriličen prijem za 38 porodica kojima su uručena rješenja za dodjelu te novčane pomoći, piše “Fokus.ba“.

Rješenja su uručili općinski načelnik Semir Efendić i član Komisije za dodjelu te vrste novčane pomoći Elvir Kosovac.

Uz čestitke sretnim roditeljima načelnik Efendić kazao je da je to simbolični poklon lokalne zajednice roditeljima koji se odluče za više djece. Istakao je da ova lokalna zajednica nastoji uraditi više da ljudima u Novom Gradu život bude ugodniji, počev od rođenja, školovanja, stipendiranja, izgradnje igrališta, parkova, školskih objekata itd.

„Radi se o jednoj mjeri koja ima za cilj da na neki način barem simbolično podrži roditelje koji se opredijele da imaju višečlane porodice. Sve one koji dobiju blizance ili treće i više djece, Općina svake godine nagradi sa jednokratnim poklonom od 500 KM. U 2015. godini smo na nivou godine izdvojili 60.000 KM, a već u ovoj godini 90.000 KM zato što raste broj porodica sa više djece. To je svakako dobar znak, a mi smo jedna od općina koje nemaju problem pada nataliteta. Danas imamo podjelu rješenja za 38 porodica, što će biti gotovo stotinu porodica koje će u ovoj godini dobiti taj simbolični poklon Općine Novi Grad“, kazao je načelnik Efendić.

Među sretnim roditeljima je Edin Korda. Ističe da novčana pomoć od Općine puno znači, s obzirom na činjenicu da jedini u porodici radi, a dobio je treće dijete. „Ovo je jako lijep gest Općine Novi Grad koja je odlučila i ove godine da podijeli novčana sredstva porodicama sa više djece. Dobitak djeteta je nešto najljepše što čovjeka može obradovati i uljepšati mu život. Djeca su najveće bogatstvo i sve ono što jedan čovjek može da poželi“, kaže Edin.

Amira i Vedad Meholjić dobili su blizance. Uz četverogodišnjeg sina uživaju u prinovi.

„Veliko je bogatstvo imati tri sina. Raduje nas podrška Općine. Veliki su troškovi za bebe, ali nam ova pomoć mnogo znači, lijep je osjećaj kada znate da lokalna zajednica misli o vama. Istina, voljeli bi da je stanje u našoj državi bolje i da država pomaže majke, pogotovo nezaposlene. Moja supruga je zaposlena, ali tokom porodiljskog odsustva ne prima ništa od svoje firme, a ovih 500 KM mnogo znači“, naglašava Vedad.

Općina Novi Grad pomaže i nezaposlene porodilje. Jedina je lokalna zajednica koja za tu namjenu iz budžeta izdvaja oko 360.000 KM godišnje kako bi im barem malo ublažila nepravdu koja im je nanesena u odnosu na porodilje koje su u radnom odnosu. Njihov iznos mjesečnih primanja je znatno manji, tako da mjesečno svaka nezaposlena porodilja od Općine Novi Grad prima po 50 KM, dok se to pitanje zakonski ne reguliše na nivou FBiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh