BiH

Održana misa bdijenja u sarajevskoj katedrali

Svečanu misu bdijenja u uskrsnoj noći 20. aprila u katedrali Presvetog Srca Isusova predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić.

Kardinal Puljić - Vijesti.ba

U koncelebraciji su bili apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzutote 15-ak svećenika. Bdijenju je nazočio mitropolit dabrobosanski Hrizostom zajedno s pratnjom, prenosi “Nedjelja“.

Na početku bdijenja kardinal je blagoslovio oganj na stepeništu katedrale zatim urezao u uskrsnu svijeću križ te prvo i posljednje slovo grčkog alfabeta – alfa i omega koja označuju Krista.

Potom je na krakove i u sredinu križa, na kojem su brojevi godine 2019. stavio pet zrna tamjana koji označuju pet rana Krista raspetoga. Nakon što je zapalio i pokadio uskrsnu svijeću, simbol Krista koji je svjetlo svijeta što rasvjetljuje tamu, uskrsna svijeća je pronesena kroz katedralu, postavljena na svijećnjak u svetištu te pokađena.

‘Svjetlo Kristovo’ i ‘Bogu hvala’, odjekivalo je katedralom dok je svijeća u procesiji nošena do oltara te su jedna po jedna i male svijeće nazočnih vjernika upaljene.

Zatim je vlč. Štefan Marković, kardinalov tajnik, otpjevao Uskrsni hvalospjev.

Nazočni su vjernici potom poslušali tri starozavjetna čitanja među kojima su bila izvješća o stvaranju svijeta i čovjeka te čitanje o prijelazu izraelskog naroda preko Crvenoga mora. Pjevani su i prigodni psalmi između čitanja.

Potom je uslijedilo svečano pjevanje Slava uz stajanje svih nazočnih, zvonjenje zvona te sviranje orgulja koje su bile ‘zašutjele’ od Velikog četvrtka, to jest, mise Večere Gospodnje.

Nakon novozavjetnog teksta koji je pročitan javljena je velika vijest Kristova uskrsnuća, poslije čega je kard. Puljić zapjevao Aleluja, a potom mu se pridružio zbor te nazočni vjernici. Na kraju je naviješteno evanđelje, koje iz pera Sv. Luke, govori o ženama koje su otišle pomazati Isusovo tijelo i našle prazan grob te se vratile i to javile učenicima.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je kazao da ‘u ovoj noći slavimo Kristovo uskrsnuće’. Potom je progovorio o simbolici blagoslova ognja te potaknuo nazočne da se u njima probudi vatra koju bi svi trebali ponijeti u život kao svjetlo vjere koju daje uskrsli Krist. Zatim je razmišljao o svijeći koju su ‘roditelji i kumovi dobili na našem krštenju’.

“Tu smo da obnovimo našu vjeru i nahranimo dušu. Poslušali smo starozavjetne tekstove gdje smo vidjeli kako Bog prati svoje izabranike. Danas želimo biti svjesni da je Krist živ. Grob je prazan”, rekao je kardinal i naglasio da je, kad je bio u Svetoj zemlji, čuo kako ljudi govore o Kristovu grobu. “U sebi sam mislio to nije grob, to je mjesto Kristova uskrsnuća. Grob je prazan” ponovio je vrhbosanski nadbiskup.

“Na tu tajnu nijedna nauka nije dala odgovor. Krist je dao odgovor. Krist je uskrsnuo i rekao ‘ko mene blaguje živjet će u vijeke’. To je ta vjera, ta vatra koju treba raspaliti u uskrsnom bdijenju”, ustvrdio je i potom progovorio o korijenjima svakog vjernika, krštenju, kada čovjek postaje ucijepljen u Kristovo mistično tijelo.

“Mi smo često puni strahova. Međutim On je onaj koji ih razbija. Prvo je razbio strahove apostola kada su čuli da je grob prazan te su oni povjerovali. Čovjek ne vjeruje zato što je spoznao, jer nam je ‘pamet kratka’. Vjeruje zato što mu je darovano”, posvjedočio je nadbiskup i rekao da niko ne može dovoljno zahvaljivati za dar vjere koji je dobio.

“Strašno je slušati kako su neki izgubili nadu te si oduzeli život. To je grozno kada se pomrači nutarnji duh i zamrači svjetlo vjere”, kazao je i naglasio da “u ovoj noći možemo slaviti i poći u život znajući da življenje ima smisla”. “Bog sa mnom putuje, ja sam se otvorio Bogu. To je izvor radosti. Zato se radujemo Uskrsu. Bog s nama živi, Bog je živ, Krist je živ”, završio je kardinal Puljić svoju homiliju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh