BiH

Jakob Finci: “BiH bi bila bolja da njome upravljaju vjerski lideri”

Novi predsjednik Međureligijskog vijeća BiH Jakob Finci tvrdi da bi BiH sigurno bila bolja kada bi vjerski lideri preuzeli upravljanje.

Jakob Finci - Nezavisne.com

On ističe da se nigdje ne može pronaći neka izjava vjerskih lidera u BiH u kojoj se kaže: “oni koji nisu sa nama, treba da se sklone“.

Pokušavamo da se ne miješamo u politiku. Nažalost, politika se više nego što treba miješa u rad vjerskih zajednica, uglavnom kada je vrijeme izbora“, kaže Finci koji je funkciju predsjednika Međureligijskog vijeća preuzeo od zamjenika poglavara Islamske zajednice u BiH Husejina Smajića.

Finci, koji je i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, smatra da međureligijska saradnja u BiH može da bude obrazac cijelom svijetu.

Nije čudo da naše Međureligijsko vijeće uživa veliku pažnju i poštovanje u cijelom svijetu zbog zajedničkog rada na rješavanju mnogih problema“, rekao je Finci za “Avaz“.

Prema njegovom mišljenju, rađanje nade u bolje sutra nešto je što može da nas pokrene s mjesta.

Bolje sutra nije odlazak u Njemačku, Švajcarsku ili neku drugu zemlju, nego vratiti se životu kakav je bio ovdje“, smatra Finci.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh