BiH

Lideri šest država zapadnog Balkana 8. maja u Sarajevu

Lideri zemalja zapadnog Balkana okupit će se 8. maja u Sarajevu na samitu koji će biti održan u okviru Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kada bi trebali poslati jasnu poruku da je ova regija sigurna za investiranje.

Zgrada PSBiH - Parlament.ba

Najavio je to prošle sedmice ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, a potom je zvaničnim najavnim programom ovog sastanka to i potvrđeno.

Uz obraćanje predsjednika EBRD-a Sume Chakrabartija i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji će otvoriti ovaj susret na visokom nivou najavljeno je da će u Sarajevo stići predsjednici Crne Gore, Kosova i Srbije Milo Đukanović, Hashim Thaçi i Aleksandar Vučić, te premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev.

Predsjednik EBRD-a 2014. godine predsjedavao je regionalnim samitom premijera šest zemalja zapadnog Balkana u sjedištu Banke, a bio je to prvi put da su se premijeri šest država okupili u tom formatu.

Ovaj EBRD samit organizira novi drugačiji oblik regionalne saradnje, što je nastavak kontinuirane regionalne integracije, koju predvodi Evropska unija, neophodne za ekonomski razvoj regije i njenu stabilnost – ističu u EBRD-u.

Kako su napomenuli u najavi ovog događaja, ovo je sastavni dio politike proširenja Evropske unije, a sadašnji nivo regionalne saradnje jedno je od najvećih dostignuća zapadnog Balkana.

Međutim, dodaju, ostaju brojni izazovi koji se moraju riješiti da bi se oslobodio puni potencijal za rast i povećala privlačnost regije za strane ulagače.

Lideri šest zemalja zapadnog Balkana (WB6) imat će priliku da razgovaraju o različitim temama, kao što su načini da se premosti jaz između postojećeg nivoa političke predanosti regionalnoj integraciji i kako se ona pretvara u konkretne regionalne projekte na terenu.

Također, neke od najavljenih tema bit će kako riješiti postojeće probleme za velike regionalne infrastrukturne projekte, kako ukloniti prepreke regionalnoj trgovini, ali i o izgledima za razvoj regionalnog privrednog prostora te o približavanju EU u regiji.

Nakon zvaničnih razgovora o ovim temama trebao bi uslijediti prezentacije resornih ministara zemalja o mogućnostima ulaganja iz svake od šest zemalja regije.

U okviru oba dijela razgovora 8. maja bit će omogućena neformalna rasprava između političkih lidera, kreatora politika i predstavnika poslovne zajednice, a učesnicima će se pružiti sveobuhvatno razumijevanje regije zapadnog Balkana, piše “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh