BiH

Hamdija Lipovača – Neću podnijeti ostavku, začetnik ovog stanja je Željko Komšić

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) na čelu sa premijerom Hamdijom Lipovačom danas je u Bihaću održala konferenciju za novinare na kojoj se osvrnula na proteste i njhove posljedice, javila je Fena.

No image - Haber.ba


Hamdija Lipovača (Foto: Arhiva)

Lipovača je izrazio žaljene zbog dešavanja u Bihaću, kazavši da je svjestan činjenice da narod teško živi, ali i dodao da napad na njegovu porodičnu kuću nije rješenje.

Istakao je da je posljednja 72 sata proveo u Bihaću, tačnije u kancelariji MUP-a ili direktno na terenu, te da nije napuštao zemlju kako su prenijeli pojedini mediji.

Ko stoji iza napada

– Sve ovo moglo se, nažalost, obiti o leđa moje nedužne troje djece u slučaju da je moja kuća kamenovana i zapaljena – dodao je.

– Postoje tri grupe demonstranata: nezadovoljni građani koji nemaju posao, oni koji su se zatekli kod paljenja i rušenja, a ne podržavaju takve stvari, te srednjoškolci, tačnije djeca od 15 godina, koja su regrutovana i kojima je rečeno šta da rade – kazao je premijer.

Prva i druga grupa građana, kako je dodao, ima njegovu podršku, dok sa trećom nema namjeru da pregovara, a uskoro će se, kako je naglasio, saznati i ko stoji iza njih.

– Veliki broj boraca ni u kojem slučaju ne podržava vandalizam, koji je počinjen od strane maloljetnika – dodao je.

Lipovača je kazao da će svu štetu platiti građani, te je ustvrdio da su pojedince koji su to sve uradili financirali neki od poslanika Skupštine USK-a, a da je jedan od začetnika ovakvog stanja Željko Komšić.

Ponovio je da ostavku na mjesto premijera neće podnijeti, izuzev ako to učini i Skupština USK-a, koja je kao zakonodavna vlast zapravo “šef” izvršnoj, odnosno njemu i Vladi Kantona.

 – Vrijeme je donošenja budžeta za 2014. godinu, a ako podnesemo ostavke ili pojedincima uručimo ostavke, ko će ga usvojiti, ko će potpisati i isplatiti plate – upitao je Lipovača.

Osuda demoliranja hotela

Prema njegovim riječima, policija nije i neće upotrijebiti silu prema demonstrantima, ali se neće dozvoliti ni da se policajci tuku.

 – Onima koji su pijani, koji nose šalove oko usta, koji bacaju kamenje, njima ćemo pokazati da ovo nije pravi način – istakao je Lipovača.

Nagovaranje pojedinaca da to rade, kako je dodao, također je krivično djelo, tako da ne isključuje mogućnost hapšenja pojedinih osoba.

Osudio je i demoliranje Hotela Emporium u vlasništvu njegovog rođaka Aldina Lipovače.

Na kraju je kazao da će Vlada Kantona nastaviti normalno s radom, a na pitanje novinara kako kad nema uvjeta za rad u zgradi koja je demolirana, kazao je da to treba pitati one koji su razbijali, a da će službenici raditi u uvjetima kakve imaju.

(oslobodjenje.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh