BiH

SAD, Velika Britanija i Poljska ohrabrili Valentina Inzka da koristi bonske ovlasti

Predstavnici Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Poljske su na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), nakon što je prezentovan izvještaj o stanju provedbe mira u Bosni i Hercegovini, visokom predstavniku Valentinu Inzku iskazali otvorenu podršku da koristi bonske ovlasti.

No image - Haber.ba

Predstavnik Velike Britanije Stephen Hickey je upozorio da je nepoštivanje vladavine prava ključni izazov za BiH i da Vijeće sigurnosti mora ostati fokusirano na situaciju u BiH, te na podršku OHR-u i visokom predstavniku, piše “Klix“.

Visoki predstavnik je vrhovni tumač civilnog aspekta Mirovnog ugovora, a to uključuje našu podršku korištenju bonskih ovlasti, ukoliko to situacija zahtijeva“, kazao je Hickey, naglasivši da se podrška odnosi i na nastavak mandata EUFOR-a.

Konstatirao je da vlast u BiH još uvijek nije formirana i pozvao političare da prekinu sa razdornom retorikom koja negativno utječe na odnose među narodima, ali i na mir i stabilnost u BiH.

Predstavnik SAD-a Jonathan Cohen je iskazao je također podršku visokom predstavniku Valentinu Inzku i njegovom uredu u BiH.

Potvrđujemo da opcija korištenja bonskih ovlasti ostaje legitimno pravo visokog predstavnika“, poručio je Cohen.

Pozive na gašenje OHR-a, smatra predstavnik SAD-a, dolaze od onih koji žele destabilizaciju zemlje. Ponovio je da su SAD zabrinute zbog izazova vladavini prava u RS-u, ali i neodržavanja izbora u Mostaru od 2008. godine.

Napomenuo je da BiH ima nekoliko prilika pred sobom da ostvari svoje ciljeve i osnaži svoje veze sa NATO savezom. U tom je kontekstu podsjetio na aktiviranje MAP-a.

Ohrabrujemo lidere da što prije iskoriste ove prednosti“, istakao je Cohen.

Ambasadorica Poljske pri UN-u Joanna Wronecka je, također, iskazala podršku visokom predstavniku i korištenju bonskih ovlasti.

Uvođenje rezervnog policijskog sastava u entitetu RS je osnivanje entitetskih oružanih snaga“, kategorična je Wronecka.

Navodi da su stalni pokušaji revidiranja historije neprihvatljivi.

Odluka RS-a da formira komisiju koja bi trebala ponovo otvoriti pitanje interpretacije događaja u Srebrenici je posljednji takav primjer. Nema prostora za drugačiju interpretaciju“, poručila je Wronecka.

Jedino je predstavnik Rusije Dmitry Polanski kritizirao sadržaj izvještaja visokog predstavnika, napomenuvši da su OHR i njegove bonske ovlasti prepreka za demokratski razvoj zemlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh